Ειδήσεις Υγείας

Αναφυλακτικό σοκ: Τα πρώτα βήματα για την αντιμετώπιση

Το αναφυλακτικό σοκ είναι μια ιδιαίτερα επικίνδυνη κατάσταση, η οποία μπορεί να αποβεί μοιραία αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα. Αν και τα παιδιά, κινδυνεύουν λιγότερο καθώς ο οργανισμός τους είναι πιο ανθεκτικός, οι ενήλικες εμφανίζουν αναφυλακτικό σοκ μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα έως κάποια λεπτά από την εισβολή του αλλεργιογόνου στο σώμα.

Έτσι όταν πρόκειται π.χ. για τσίμπημα σφήκας ή μέλισσας η αντίδραση είναι άμεση, ενώ όταν πρόκειται για τρόφιμο, χρειάζεται περίπου μία ώρα για να εκδηλωθεί.

Τα αλλεργιογόνα, που ενοχοποιούνται για την εμφάνιση του αλλεργικού σοκ, είναι εκτός τα τσιμπήματα των μελισσών και των σφηκών, μερικά είδη μυρμηγκιών, τα ψάρια και τα οστρακοειδή, τα καρύδια, τα λάτεξ καθώς και ορισμένα φάρμακα όπως η πενικιλίνη.

Συμπτώματα

Βραχνάδα στη φωνή
Πρήξιμο στο πρόσωπο.
Χαμηλή πίεση
Φαγούρα και εξανθήματα στο σώμα
Τοπικό πρήξιμο (όταν πρόκειται για τσίμπημα από έντομο)

Αντιμετώπιση

Στην περίπτωση της απλής αναφυλαξίας, που δεν συνοδεύεται από πτώση της πίεσης, πρέπει να λαμβάνονται άμεσα αντιισταμινικά. Αν ο πάσχων εκδηλώσει δύσπνοια, πρέπει να λάβει και κάποιο βρογχοδιασταλτικό (σιρόπι, εισπνεόμενο σπρέι). Αμέσως όμως μετά επιβάλλεται η μεταφορά του στο πλησιέστερο νοσοκομείο για περαιτέρω αντιμετώπιση.

Εάν μετά ένα τσίμπημα έχει μείνει το κεντρί μέσα στο δέρμα, αφαιρέστε το προσεκτικά με ένα τσιμπιδάκι (ποτέ με τα δάκτυλα) και βάλτε επάνω στο πρησμένο σημείο πάγο για να επιβραδυνθεί η απορρόφηση του δηλητηρίου.

Προσοχή: Στην περίπτωση που οι πάσχοντες εμφανίσουν έντονο πρήξιμο στο πρόσωπο και το λαιμό, κοκκίνισμα στο δέρμα, δυσκολία στην αναπνοή ή γρήγορη αναπνοή, πρέπει να μεταβούν επειγόντως στο πλησιέστερο νοσοκομείο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Άγχος: Tips για να το «νικήστε» φυσικά

Σχετικά Άρθρα

Back to top button