Ειδήσεις ΥγείαςΣέξ

Ανδρική υπογονιμότητα: Κάθετη πτώση μετά τα 50

Μύθος η διαδεδομένη αντίληψη ότι οι άνδρες μπορούν να τεκνοποιήσουν σε όποια ηλικία επιθυμούν με υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

Βρετανική επιστημονική μελέτη έδειξε ότι η πιθανότητα επιτυχίας μιας μεθόδου υποβοηθούμενης αναπαραγωγής μειώνεται σημαντικά, αν ο πατέρας είναι πάνω από 51 ετών.

«Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η ποιότητα του σπέρματος αλλοιώνεται με το πέρασμα του χρόνου και ότι μπορεί να αυξηθούν οι γενετικές βλάβες στα σπερματοζωάρια. Όσο ο άνδρας γερνάει, η ανδρική γονιμότητα μειώνεται και παράλληλα αυξάνεται η πιθανότητα αποβολής της γυναίκας σε περίπτωση φυσικού τοκετού», διασαφηνίζει ο Κωνσταντίνος Ρόκκας

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία για 4.271 άνδρες που συμμετείχαν σε 4.833 κύκλους υποβοηθούμενης αναπαραγωγής μεταξύ 2009-2018.

Το ποσοστό επιτυχούς εξωσωματικής γονιμοποίησης μειώθηκε από 50% για τους άνδρες έως 35 ετών, σε 42,5% για τις ηλικίες 36-40 ετών, 35,2% για τις ηλικίες 41-45 ετών, 32,8% για τις ηλικίες 46-50 ετών και 30,5% για τους άνω των 50 ετών.

Ανδρική υπογονιμότητα. Θέμα που «καίει»

Η υπογονιμότητα στους άνδρες παραμένει ένα θέμα ταμπού ακόμη και στις μέρες μας. Μπορεί να προέρχεται από διάφορες αιτίες, όπως προβλήματα στην παραγωγή σπέρματος, απόφραξη του συστήματος, μέσα από το οποίο διέρχεται στο σπέρμα, αντισώματα κατά του σπέρματος, τραυματισμούς των όρχεων, ορμονικά προβλήματα για την παραγωγή του σπέρματος, καθώς και ανατομικές ανωμαλίες.

Προβλήματα στην ανδρική γονιμότητα μπορούν, επίσης, να προκαλέσουν ασθένειες, που συνέβησαν στο παρελθόν, μολύνσεις, καθώς και η λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων.

Η κιρσοκήλη είναι, επίσης, μια συχνή αιτία. Όπως λέει ο χειρουργός ουρολόγος – ανδρολόγος: «Η κιρσοκήλη είναι η μη φυσιολογική διάταση των φλεβών, που απομακρύνουν το αίμα από τους όρχεις. Συνηθέστερα εμφανίζεται αριστερά, αλλά είναι δυνατόν να εμφανιστεί είτε δεξιά, είτε και αμφοτερόπλευρα. Αποτελεί την συχνότερη και ευκολότερα αναγνωρίσιμη αιτία υπογονιμότητας στον άνδρα».

Είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο, το οποίο εμφανίζεται περίπου στο 15% του ανδρικού πληθυσμού και στο 35% των ανδρών με προβλήματα γονιμότητας. Επιπλέον παρουσιάζεται στο 53% των συγγενών πρώτου βαθμού των ασθενών, που παρουσιάζουν την πάθηση.

Οι προκαλούμενες βλάβες καταλήγουν προοδευτικά σε μείωση της ορχικής λειτουργίας, καθώς και σε μια αλλοίωση των χαρακτηριστικών του σπέρματος, που αφορούν είτε στη μείωση του αριθμού των σπερματοζωαρίων, είτε στη μείωση της κινητικότητάς τους, είτε στην αύξηση ανώμαλων μορφών τους, εξηγεί ο κύριος Ρόκκας.

Τι δείχνουν οι εξετάσεις

Το σπερμοδιάγραμμα είναι η πρώτη απαραίτητη εξέταση, όταν διερευνώνται τα αίτια υπογονιμότητας σε ένα ζευγάρι. Από τα αποτελέσματα του ελέγχου εκτιμάται το μέγεθος του προβλήματος και προσδιορίζεται η απαιτούμενη θεραπεία.

Τα σοβαρά προβλήματα με το σπέρμα σχετίζονται με τον αριθμό των σπερματοζωαρίων, τη μορφολογία και την κινητικότητα του σπέρματος. Προβληματικό θεωρείται το σπέρμα, όταν ο αριθμός των σπερματοζωαρίων είναι μικρότερος από 5-6 εκατ. (φυσιολογικές τιμές: μεγαλύτερες από 20 εκατ.), όταν η κινητικότητα των σπερματοζωαρίων είναι μικρότερη από 20 -30% ή όταν η μορφολογία τους δεν είναι ομαλή.

Οι τιμές αναφοράς σπέρματος γόνιμων ανδρών όπως καθορίστηκαν από τον WHO (το 2003) είναι:

• Όγκος ≥ 2 ml.
• PH ≥ 7,2.
• Συγκέντρωση σπερματοζωαρίων ≥ 20×106 /ml.
• Ολικός αριθμός σπερματοζωαρίων ανά εκσπερμάτιση ≥ 40×106.

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button