Ειδήσεις Υγείας

Ανεβασμένη χοληστερίνη: Ποια λάθη κάνετε και δεν «πέφτει»

Όμως αρκετοί ασθενείς συνηθίζουν να κάνουν και αρκετά λάθη στη μάχη ενάντια στη χοληστερίονη. Μάθετε ποια είναι αυτά!

Ξεχνούν τα φάρμακά τους

Παρά το γεγονός, ότι οι στατίνες έχουν αποδεδειγμένο αντίκτυπο στα επίπεδα της χοληστερόλης και μπορεί να έχει ιδιαίτερα οφέλη για τα άτομα με στεφανιαία νόσο, οι άνθρωποι δεν λαμβάνουν στατίνες, όπως συνιστούν οι γιατροί. Έτσι δεν παίρνουν τα φάρμακά σας σύμφωνα με το πρόγραμμα, με συνέπεια να μην ωφελούνται, όπως θα έπρεπε.

Τρώτε ό,τι θέλετε;

Το να λαμβάνετε τις στατίνες, που χρειάζεται ο οργανισμός σας, δε σημαίνει ότι μπορείτε να αγνοείτε τις συμβουλές για μία διατροφή ειδική για τη μείωση της χοληστερίνης. Πολλοί είναι εκείνοι, οι οποίοι λαθεμένα θεωρούν, ότι η φαρμακευτική αγωγή αρκεί για να διορθώσει το πρόβλημα.

Μην αποφεύγετε όλα τα λίπη

Ένα άλλο σύνηθες λάθος, που κάνουν αρκετοί ασθενείς, είναι να αφαιρούν από τη διατροφή τους όλα τα λίπη. Σίγουρα πρέπει να περικόψετε τα κορεσμένα λίπη αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αφαιρέσετε από τη διατροφή σας το ελαιόλαδο, τις ελιές, τους ξηρούς καρπούς, όπως είναι τα φιστίκια και τα αμύγδαλα και τα ψάρια, που είναι η πιο πλούσια πηγή σε Ω3 λιπαρά οξέα.

Άγνοια των επιπέδων χοληστερίνης

Η υψηλή χοληστερίνη δεν έχει συμπτώματα και αυτή είναι η αιτία, που πολλοί άνθρωποι δε γνωρίζουν, ότι πάσχουν. Καλό είναι να ελέγχετε τα επίπεδά της κάθε πέντε χρόνια, εφόσον είστε άνω των 20 ετών.

Έλλειψη άσκησης

Η δίαιτα και η φαρμακευτική αγωγή δε μπορούν να κάνουν θαύματα, εάν δε συνοδεύονται από άσκηση. Σύμφωνα με έρευνα, ο ιδανικός τρόπος για να μειώσετε τα επίπεδα χοληστερίνης είναι το «τρίπτυχο» διατροφή-άσκηση-φαρμακευτική αγωγή.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button