Ειδήσεις ΥγείαςΦύση και Διατροφή

Ανεξήγητη υπογονιμότητα: Δείτε πως αντιμετωπίζεται με τη γονιδιακή δίαιτα

Περισσότερες από μία στις δέκα περιπτώσεις υπογονιμότητας που χαρακτηρίζονται από επαναλαμβανόμενη αποτυχία στις προσπάθειες απόκτησης παιδιού με εξωσωματική γονιμοποίηση, μπορεί να οφείλονται σε αλλαγές που επιφέρει ο τρόπος ζωής στη λειτουργία των γονιδίων.

Οι αλλαγές αυτές, που αποκαλούνται επιγενετικές, μπορεί να εντοπιστούν με εξελιγμένες βιολογικές εξετάσεις, με βάση τα αποτελέσματα των οποίων καταρτίζεται και συνιστάται στο ζευγάρι ένα ειδικό πρόγραμμα αντιμετώπισης. Το πρόγραμμα συμπεριλαμβάνει εξειδικευμένο διαιτολόγιο, σχεδιασμένο με βιολειτουργικά τρόφιμα αποτοξίνωσης, το οποίο έχει ως στόχο τη ρύθμιση της γονιδιακής έκφρασης και την άρση της κυτταρικής δυσλειτουργίας, ώστε να επιτευχθεί η σύλληψη.

«Από τη δεκαετία του 1860 όταν προτάθηκε για πρώτη φορά η ύπαρξη των γονιδίων και ακόμα περισσότερο από το 1953 όταν ανακαλύφθηκε η διπλή έλικα του DNA, υπήρξε ένα δόγμα στην επιστήμη: ότι το DNA είναι το “προσχέδιο” της φύσης και τίποτα δεν μπορεί να το αλλάξει» λέει ο Δρ. Ιωάννης Π. Βασιλόπουλος, MD, MSc, Eιδικός στην Yποβοηθούμενη Aναπαραγωγή. «Εκείνη την εποχή οι επιστήμονες ήταν πεπεισμένοι ότι τα χρωμοσώματα περνάνε από το γονιό στο παιδί, φέροντας τελεσίδικα όλες τις πληροφορίες για την ανάπτυξή του. Σήμερα ξέρουμε πολύ καλά ότι η λειτουργία και η δομή των γονιδίων δεν είναι άρρηκτα καθορισμένες αλλά επηρεάζονται από παράγοντες όπως η διατροφή, το στρες και ο τρόπος ζωής».

Και συνεχίζει: «Παρότι είναι αδιαμφισβήτητο ότι τα γονίδια μάς προδιαθέτουν για κληρονομούμενα νοσήματα, εξίσου σίγουρο είναι ότι το περιβάλλον του DNA παίζει καθοριστικό ρόλο στην υγεία και τις ασθένειες. Αυτό σχετίζεται με τις επιγενετικές αλλαγές οι οποίες μπορεί να επηρεάσουν την ενεργοποίηση και την αδρανοποίηση ενός γονιδίου, καθώς και τον τρόπο ερμηνείας και έκφρασης των πληροφοριών που περιέχει. Με άλλα λόγια, κάποτε πιστεύαμε ότι τα πάντα είναι κληρονομούμενα, αλλά σήμερα ξέρουμε ότι η υγεία και οι ασθένειες είναι κατά 30% θέμα γονιδίων και κατά 70% θέμα περιβάλλοντος». Αν και τα γονίδιά μας δεν μπορούμε να τα αλλάξουμε, το περιβάλλον τους μπορούμε, τονίζει ο Δρ. Βασιλόπουλος.

Έτσι όταν ένα ζευγάρι με ανεξήγητη υπογονιμότητα υποβληθεί σε ειδικές εξετάσεις και στη συνέχεια κάνει τις απαραίτητες προσαρμογές στη διατροφή και γενικότερα στον τρόπο ζωής του, είναι πιθανό να δει τη γονιμότητά του να βελτιώνεται αισθητά – και μάλιστα σε σημείο ώστε να υπάρχει ακόμα και πιθανότητα φυσικής σύλληψης.

«Όλ’ αυτά έχουν γίνει εφικτά χάρη στις εξελίξεις της Διατροφογενωμικής, ενός κλάδου της Γενετικής που ακόμα βρίσκεται στα εμβρυϊκά στάδιά του αλλά ήδη παράγει σημαντικές νέες γνώσεις που μπορεί να ωφελήσουν τους ασθενείς μας» εξηγεί ο Δρ. Βασιλόπουλος. «Η Διατροφογενωμική είναι με απλά λόγια η επιστήμη που εξετάζει τις επιδράσεις των τροφίμων και των συστατικών τους στην έκφραση των γονιδίων, μελετώντας σε μοριακό επίπεδο τις αλληλεπιδράσεις των θρεπτικών συστατικών και άλλων βιοδραστικών ουσιών των τροφίμων με το γονιδίωμα».

Σχετικά Άρθρα

Back to top button