Πολιτική Υγείας

Ανεστάλη η επίσχεση στα διαγνωστικά! Δωρεάν για μία εβδομάδα ακόμη οι εξετάσεις με ΕΟΠΥΥ!

Μία εβδομάδα προθεσμία έδωσαν στον ΕΟΠΥΥ οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων αναβάλλοντας μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου την επίσχεση που είχαν προαναγγέλλει να ξεκινήσουν από την 1η Δεκεμβρίου.

Σε αντίθεση με τις ιδιωτικές κλινικές που άρχισαν την επίσχεση στον ΕΟΠΥΥ λόγω κουρεμάτων και μη καταβολής οφειλών, τα διαγνωστικά κέντρα αποφάσισαν να πάρουν μια …εβδομαδιαία ανάσα και να ξεκινήσουν στις 8 Δεκεμβρίου.

Η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ είχε απειλήσει από την περασμένη Παρασκευή τους κλάδους που θα κάνουν επίσχεση ότι θα διακοπεί η σύμβασή τους με τον οργανισμό.

Είχε επισημάνει μάλιστα ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Δημήτρης Κοντός: «Η διακοπή παροχής υπηρεσιών προς τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ παραβιάζει ουσιώδεις όρους των συμβάσεων, συνιστά μονομερή παραβίαση τους και θέτει εκτός του δικτύου των συμβεβλημένων παρόχων, όσους την εφαρμόσουν».

Μάλιστα την τελευταία στιγμή στα παζάρια μεταξύ των δύο πλευρών ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης είχε ρίξει…στο τραπέζι άλλα 24 εκατ. ευρώ για να δελεάσει τους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων και να υποχωρήσουν.

Να σημειωθεί ότι ο ΕΟΠΥΥ κουρεύει τα χρήματα που πρέπει να καταβάλει στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα ακόμη και κατά 50% καθώς δεν πληρώνει- με βάση τον προϋπολογισμό του- ακόμη και εξετάσεις που έχουν διενεργηθεί σε ασφαλισμένους.

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑΣΙΔΙΚ) επισημαίνει από την πλευρά του για την αναβολή της επίσχεσης: «Με τον πιο σαφή τρόπο ο ΕΟΠΥΥ επιβεβαιώνει και πάλι την αυταρχική στάση του και την αποικιοκρατική αντιμετώπιση των παρόχων του ιδιωτικού τομέα, εκβιάζοντας τους με διακοπή της σύμβασης, θυμίζοντας απειλές απόλυσης σε απεργούς.

Και το κάνει με εξώδικο που έστειλε με πονηρία το βράδυ της Παρασκευής (!), έτσι ώστε να παγιδεύσει και να εκθέσει κατά το δυνατόν περισσότερο τους ΄΄συνομιλητές΄΄ του».
Η ΠΑΣΙΔΙΚ επιχειρηματολογώντας γιατί προχωρά στην αναβολή της επίσχεσης σημειώνει χαρακτηριστικά: «Ο Σύνδεσμος είναι υποχρεωμένος να προστατέψει τα μέλη του και γι αυτό αναστέλλει για μια εβδομάδα την επίσχεση παροχής υπηρεσιών προς τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ που είχε εξαγγείλει από Δευτέρα 1η Δεκεμβρίου. Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας θα συνεργαστεί με τους υπόλοιπους κλάδους του ιδιωτικού τομέα, σε ένα κοινό μέτωπο.

Και, βεβαίως, ο Σύνδεσμος δεν συνομιλεί με τον ΕΟΠΥΥ έως ότου οι εκπρόσωποι του αποδείξουν ότι είναι αξιόπιστοι, ευθείς και ενδιαφέρονται για την ουσία των προβλημάτων, ενώ επιφυλάσσεται να λάβει και όσα άλλα μέτρα κρίνει για τις ευθύνες των αρμοδίων».
Να σημειωθεί ότι σήμερα λόγω της υπολειτουργίας των πολυϊατρείων του ΠΕΔΥ περίπου 9 στους 10 ασθενείς εξυπηρετούνται με την κάλυψη του ΕΟΠΥΥ στον ιδιωτικό τομέα για διαγνωστικές εξετάσεις.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button