ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Ανησυχία για τη γρίπη! ΙΣΑ: Απροετοίμαστα τα νοσοκομεία χωρίς εντατικές

Την ώρα όμως που το κύμα της γρίπης έχει κάνει την εμφάνιση του για τα καλά στη χώρα μας, τα νοσοκομεία είναι απροετοίμαστα.
Άλλωστε τις τελευταίες ημέρες αποκαλύφθηκε για άλλη μία φορά ότι τα κρεβάτια εντατικής είναι …για λίγους και καλούς αφού καθημερινά δεκάδες ασθενείς περιμένουν να νοσηλευθούν σε ΜΕΘ με κίνδυνο τη ζωής τους. Κατά τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών μάλιστα πλέον καθημερινά 70 άνθρωποι εκλιπαρούν για ένα κρεβάτι εντατικής.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών κρούει τον κώδωνα του κινδύνου καθώς καταγράφονται σοβαρές ελλείψεις στην θωράκιση της χώρας απέναντι στην επιδημία της γρίπης.

Ειδικότερα ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, εκφράζει τις ανησυχίες του, σχετικά με την υγειονομική θωράκιση της χώρας, για την επιδημία της γρίπης που έχει ξεκινήσει και πρόκειται να διαρκέσει μέχρι τον Απρίλιο.

«Είναι η πρώτη χρονιά φέτος που δεν υπήρξαν εκστρατείες ενημέρωσης, για τον αντιγριπικό εμβολιασμό, με αποτέλεσμα η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού να είναι ιδιαίτερα χαμηλή» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Γρίπη χωρίς…εντατική

Την ίδια ώρα, το Δημόσιο σύστημα υγείας καταρρέει, με τις δομές, τόσο της πρωτοβάθμιας όσο και της δευτεροβάθμιας περίθαλψης, να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, αναφέρουν τα μέλη του ΙΣΑ. Προβλέπει μάλιστα ότι η αναμενόμενη εμφάνιση περιστατικών με βαριές επιπλοκές, θα επιβαρύνει σημαντικά τις υπάρχουσες δομές που λειτουργούν οριακά.

Οι γιατροί επιρρίπτουν ευθύνες και στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας για τις ελλείψεις στα κρεβάτια εντατικής καθώς δεν είχε φροντίσει να λύσει το πρόβλημα παρότι γνώριζε ότι έρχεται κύμα γρίπης. Αποτέλεσμα είναι όπως τονίζει, καθημερινά 70 ασθενείς να περιμένουν για ένα κρεβάτι για να σώσουν τη ζωή τους.

«Το υπουργείο Υγείας, δεν είχε πάρει εγκαίρως μέτρα, για την εξασφάλιση επιπλέον κλινών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, με αποτέλεσμα το τελευταίο χρονικό διάστημα να αυξηθεί δραματικά η λίστα αναμονής-είχε φτάσει τους 70 ασθενείς την ημέρα- και κάποιοι συνάνθρωποί μας άφησαν την τελευταία τους πνοή περιμένοντας να βρεθεί κρεβάτι».

Να σημειωθεί ότι το υπουργείο Υγείας μέσω του ΕΟΠΥΥ την τελευταία στιγμή έκανε συμφωνία με τις ιδιωτικές κλινικές προκειμένου να εξασφαλίσει 40 κρεβάτια σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Δείτε ΕΔΩ τη συμφωνία που έκανε το υπουργείο Υγείας για τα 40 κρεβάτια: «Ανοίγουν τις πόρτες τους οι ιδιωτικές ΜΕΘ στον ΕΟΠΥΥ! Όλο το παρασκήνιο»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο θάνατος της εντατικής! Ασθενής έχασε τη ζωή του περιμένοντας ένα κρεβάτι

Σχετικά Άρθρα

Back to top button