ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Ανησυχία για τη Δημόσια Υγεία στις πυρόπληκτες περιοχές! Επιτόπου κλιμάκια του ΚΕΕΛΠΝΟ

Σοβαρές είναι οι ανησυχίες για τα προβλήματα Δημόσιας Υγείας που ενδέχεται να προκύψουν έπειτα από τις φονικές πυρκαγιές. Και αυτό γιατί τα συστήματα ύδρευσης και αποχέτευσης αποτελούν κύρια εστία προβλημάτων, όπως έχουν δείξει παρόμοια περιστατικά.

Για την αντιμετώπιση ενός τέτοιου ενδεχόμενου το ΚΕΕΛΠΝΟ στις περιοχές, που δοκιμάζονται από τις καταστροφικές πυρκαγιές, αναπτύσσει δράσεις και παρεμβάσεις σε επίπεδο πρόληψης, επιδημιολογικής επιτήρησης, συμβουλευτικής και κοινωνικής υγείας.

Συγκεκριμένα, αποστέλει στις περιοχές αυτές ειδικά κλιμάκια με κινητές μονάδες στελεχωμένα από επαγγελματίες υγείας (επιδημιολόγους, γιατρούς, νοσηλευτές, περιβαλλοντολόγους) για τον έλεγχο και την προστασία της δημόσιας υγείας (δίκτυα ύδρευσης, καταλληλότητα τροφίμων, διαχείριση απορριμμάτων κ.λ.π.) ενώ παράλληλα, διαθέτει όλο το δυναμικό των ψυχολόγων του για να στηρίξουν τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες των κατά τόπους Δήμων και των Κέντρων Επιχειρήσεών τους στην Κινέτα και στον Δήμο Μαραθώνα.

Μέτρα πρόληψης

Για την προστασία της δημόσιας υγείας οι τοπικές αρχές πρέπει να φροντίζουν κυρίως για τα εξής:

Να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των πηγών ύδρευσης (γεωτρήσεις, υδρομαστεύσεις, φυσικές δεξαμενές ύδατος) και να τηρούνται οι αποστάσει ασφαλείας από γειτονικές εστίες ρύπανσης και μόλυνσης.

Να συντηρούνται επαρκώς τα συστήματα ύδρευσης (εξωτερικά και εσω τερικά δίκτυα), να ελέγχονται συστηματικά και να αντικαθίστανται με προτεραιότητα τα τμήματα των δικτύων, που έχουν υποστεί βλάβες

Να διενεργείται υγειονομική αναγνώριση σε διάφορα τμήματα του συστήματος ύδρευσης, σε συνδυασμό με λήψη δειγμάτων νερού για εργαστηριακή εξέταση και έλεγχο του υπολειμματικού χλωρίο

Να εφαρμόζεται η Υγειονομική Διάταξη για υποχρεωτική απολύμανση σε υδρεύσεις που εξυπηρετούν οικισμούς άνω των 3.000 κατοίκων και να διερευνάται η αναγκαιότητα εφαρμογής απολύμανσης και σε υδρεύσεις, που εξυπηρετούν μικρότερους οικισμούς.

Να διενεργούνται δειγματοληπτικοί και εργαστηριακοί έλεγχοι σε αντιπροσωπευτικά προκαθορισμένα σημεία ολόκληρου του δικτύου διανομής από την πηγή υδροληψίας μέχρι τη διάθεση στον καταναλωτή, σύμφωνα με τα προγράμματα παρακολούθησης.

Ιδιαίτερη σημασία πρέπει να δοθεί στη διασφάλιση της ποιότητας των τροφίμων καθώς ελλοχεύει αυξημένος κίνδυνος τροφιμογενών και άλλων λοιμώξεων.

Επιπροσθέτως για τους πυρόπληκτους, και με πρωτοβουλία των εργαζομένων του Οργανισμού, συλλέγονται στο ΚΕΕΛΠΝΟ (Αγράφων 3-5, Μαρούσι) τρόφιμα, φάρμακα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης.

Για πληροφορίες μπορείτε να καλείτε στο 2105212000 αλλά και στην 24ωρη γραμμή επικοινωνίας του Κέντρου Επιχειρήσεων (ΚΕΠΙΧ) 2105212054.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button