Ειδήσεις Υγείας

Ανησυχητική αύξηση του άσθματος! Στοιχεία έρευνας

Αξιοσημείωτος είναι και ο αριθμός των πασχόντων από σοβαρό άσθμα, που στην Ελλάδα φτάνει τα 15.000 άτομα.
Πρόσφατη μελέτη της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας έδειξε ότι το άσθμα αφορά το 8,5% των Ελλήνων, δηλαδή περισσότερα από 800.000 άτομα, ενώ η επίπτωση της νόσου σε παιδιά και εφήβους αγγίζει το 5,9%. Το άσθμα είναι συχνότερο στη Νότια Ελλάδα, ενώ χαμηλότερα ποσοστά καταγράφονται σε βορειοδυτικές περιοχές της χώρας.

Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία αφιερώνει την φετινή παγκόσμια ημέρα στην προσπάθεια έγκαιρου εντοπισμού των ασθενών με σοβαρό άσθμα, καθώς πλέον υπάρχουν φαρμακευτικές αγωγές που αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά, τόσο τις εξάρσεις της νόσου, όσο και τη συνολική εικόνα του ασθενή.

«Η ενημέρωση της ευρύτερης κοινωνίας για το άσθμα, την ΧΑΠ ή και άλλων αναπνευστικών νοσημάτων, αποτελεί προτεραιότητα για την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, γι’ αυτό στηρίζει κάθε χρόνο ποικίλες δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, με στόχο την επίσκεψη των ασθενών στον ειδικό πνευμονολόγο που θα συμβάλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους. Συμπτώματα, όπως ο βήχας, ο συριγμός, το βάρος στο στήθος, η δύσπνοια, πρέπει να μας ωθούν να επισκεφθούμε άμεσα ειδικό Πνευμονολόγο για την έγκαιρη διάγνωση και την παροχή κατάλληλης εξατομικευμένης θεραπείας», σημειώνει ο πρόεδρος της ΕΠΕ, Μιχάλης Τουμπής.

Ο Στυλιανός Λουκίδης, αναπληρωτής καθηγητής Πνευμονολογίας στην Ιατρική Σχολή Αθηνών και μέλος της Ομάδα Άσθματος της ΕΠΕ, αναφερόμενος στα σύγχρονα θεραπευτικά μέσα επισημαίνει ότι «στόχος της σύγχρονης θεραπείας του άσθματος είναι η επίτευξη και διατήρηση του ελέγχου, καθώς και η μείωση μελλοντικού κινδύνου, όπως η αποφυγή των κρίσεων της νόσου και η ελάττωση των ανεπιθύμητων ενεργειών από την φαρμακευτική αγωγή. Το σοβαρό Άσθμα απαιτεί τις υψηλότερες δόσεις των προτεινόμενων θεραπειών για να παραμείνει η νόσος υπό έλεγχο, ενώ παρά την κατάλληλη θεραπεία, ο έλεγχος μπορεί να μην επιτευχθεί.

Οι ασθενείς με σοβαρό Άσθμα, που υπολογίζονται σε 10.000 με 15.000 στην Ελλάδα, έχουν περισσότερες νοσηλείες και επισκέψεις στο τμήμα επειγόντων περιστατικών. Ενθαρρυντικό είναι ότι τα τελευταία χρόνια, έγινε προσπάθεια εισαγωγής θεραπευτικών παρεμβάσεων για τον έλεγχo του σοβαρού αλλεργικού άσθματος, όπως αυτή της ομαλιζουμάμπης, με σημαντικά θετικά αποτελέσματα για τους ασθενείς. Επίσης, μια νέα προσθήκη στην θεραπεία του άσθματος αποτελεί το αντιχολινεργικό μακράς δράσης τιοτρόπιο, που φαίνεται ότι οδηγεί σε καλύτερο έλεγχο της νόσου και μείωση των εξάρσεων. Σημαντική εξέλιξη είναι επίσης ότι βρίσκονται υπό έρευνα νέες θεραπείες που στοχεύουν σ’ αυτούς τους ασθενείς, με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, και πρόκειται κυρίως για μονοκλωνικά αντισώματα.»

Τέλος, ο Πέτρος Μπακάκος, επίκουρος καθηγητής Πνευμονολογίας στην Ιατρική Σχολή Αθηνών υπογραμμίζει ότι «σύντομα θα έχουμε στη διάθεσή μας και προς όφελος των ασθενών μας, μία απλουστευμένη, θεραπευτική επιλογή, τον συνδυασμό φουροϊκής φλουτικαζόνης και βιλαντερόλης, που θα χορηγείται μια φορά ημερησίως, με κύριο σκοπό την αποτελεσματικότητα και τη σταθερή συμμόρφωση του ασθενή στην λήψη της θεραπείας, που αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο για την επιτυχία της θεραπείας.»

Να σημειωθεί ότι, το άσθμα είναι μια από τις πιο κοινές χρόνιες παθήσεις και υπολογίζεται ότι 300 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από άσθμα σε όλο τον κόσμο. Το άσθμα είναι χρόνια φλεγμονώδης νόσος των αεραγωγών, που είναι οι αγωγοί – «σωλήνες» μέσω των οποίων ο αέρας εισέρχεται στους πνεύμονες για τη λειτουργία της αναπνοής.

Για ολοκληρωμένη και έγκυρη επιστημονική ενημέρωση για το άσθμα, μπορείτε να επισκεφθείτε την ηλεκτρονική σελίδα www.myasthma.gr, που εδώ και τέσσερα χρόνια έχουν δημιουργήσει και επιμελούνται Μέλη – Πνευμονολόγοι της Ομάδας Άσθματος της ΕΠΕ.

Πρόκειται για το μοναδικό στην Ελλάδα για ασθενείς με άσθμα site, που διαθέτει έγκυρα και πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button