Ειδήσεις ΥγείαςΦάρμακα

Ανθεκτική υπέρταση: Τι είναι και σε ποιες περιπτώσεις δεν «πέφτει»;

Αν και για τους περισσότερους η ρύθμιση της πίεσης θεωρείται εύκολη υπόθεση υπάρχουν και εκείνες οι περιπτώσεις όπου η πίεση δεν «πέφτει» με τίποτα παρά τη φαρμακευτική αγωγή που ακολουθούν οι πάσχοντες. Αυτή ακριβώς την κατάσταση οι επιστήμονες ονομάζουν ανθεκτική υπέρταση.
Υπολογίζεται ότι η πάθηση αυτή μπορεί να επηρεάσει ένας στους τρεις ασθενείς που έχει ήδη υψηλή αρτηριακή πίεση.

Πάντως οι επιστήμονες της mayo clinic αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι οι ασθενείς αυτοί θα πρέπει άμεσα να ελέγξουν την πίεση τους αφού διατρέχουν αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο.

πίεση

 

 

 

 

 

 

Οι συχνότερες περιπτώσεις που δεν καταφέρνουν οι ασθενείς να ρίξουν την πίεση είναι:

Η μη συμμόρφωση των ασθενών στις οδηγίες των γιατρών. Έρευνες έχουν δείξει ότι όταν ο ασθενής δεν λαμβάνει τη φαρμακευτική αγωγή που του έχει συστήσει ο θεράπων ιατρός του αλλά και όταν δεν αλλάζει τον τρόπο ζωής η αυξημένη αρτηριακή πίεση δεν ελέγχεται εύκολα.

Η παχυσαρκία είναι ένα συχνό χαρακτηριστικό της ανθεκτικής υπέρτασης. Οι πάσχοντες που δεν καταφέρνουν να χάσουν βάρος αλλά και να εντάξουν τη γυμναστική στην καθημερινότητα τους δεν καταφέρνουν τις περισσότερες φορές να μειώσουν την αρτηριακή πίεση.

Καταναλώνουν τρόφιμα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι. Και για του λόγου του αληθές πολυάριθμες μελέτες έχουν αποδείξει ότι η μείωση του διαιτητικά προσλαμβανόμενου άλατος μπορεί να μειώσει τη συστολική και τη διαστολική αρτηριακή πίεση κατά 5-10 και 2-6 mmHg, αντίστοιχα.

Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Η αυξημένη πρόσληψη αλκοόλ επίσης σχετίζεται με ανθεκτική υπέρταση.

Η υπνική άπνοια, πιθανώς εξαιτίας των μακροχρόνιων επιδράσεων της νυχτερινής υποξίας και της διέγερσης χημειοϋποδοχέων, όπως επίσης και της στέρησης ύπνου, σχετίζεται με ανθεκτική υπέρταση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Υψηλή πίεση: Τα καλύτερα γιατροσόφια για να τη ρίξετε

Ποιο είναι το φυσικό «αντίδοτο» στην πίεση;

Σχετικά Άρθρα

Back to top button