ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Ανοικτό το ενδεχόμενο για νέο πολυήμερο λουκέτο στα διαγνωστικά κέντρα! Τι αποφάσισε ο κλάδος σε ευρεία σύσκεψη

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Αρχική > Άρθρα > Ανοικτό το ενδεχόμενο για νέο πολυήμερο λουκέτο στα διαγνωστικά κέντρα! Τι αποφάσισε ο κλάδος σε ευρεία σύσκεψη

Σε κοινή γραμμή πλέουν και πάλι όλοι οι φορείς που εμπλέκονται στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, οι εργαστηριακοί γιατροί και τα διαγνωστικά κέντρα που συναντήθηκαν το μεσημέρι της Τετάρτης προκειμένου να αποφασίσουν το μέλλον των κινητοποιήσεών τους.

Ο κλάδος, τόσο τα μικρά εργαστήρια όσο και οι αλυσίδες διαγνωστικών κέντρων, είναι αποφασισμένος να προχωρήσει σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων εάν δεν καταργηθεί το περιβόητο claw back που υποχρεώνει τους επαγγελματίες να επιστρέφουν χρήματα στον ΕΟΠΥΥ όταν γίνεται υπέρβαση της δαπάνης. Δείτε ΕΔΩ πόσοι συμμετείχαν στην τελευταία τριήμερη κινητοποίηση: «Μαζική η συμμετοχή όλων των εργαστηρίων και διαγνωστικών κέντρων της χώρας στο τριήμερο λουκέτο χωρίς διαγνωστικές εξετάσεις!»

Όλα τα νέα βήματα και το νέο λουκέτο

Όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr ο κλάδος θα προχωρήσει σε μια σειρά κινήσεων προς την κυβέρνηση ζητώντας την άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων διαφορετικά είναι ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει νέο λουκέτο περί τα μέσα Ιουνίου.

Κάτι που όπως σημειώνουν καλά γνωρίζοντες στο HealthReport.gr, θα συνεχισθεί και με την επόμενη κυβέρνηση καθώς δεν υπάρχει πολιτική σκοπιμότητα αλλά το ζήτημα είναι καθαρά οικονομικό και επιβίωσης των διαγνωστικών εργαστηρίων και κέντρων.

Οι κινήσεις που αποφασίσθηκαν είναι:

Βήμα 1: Θα σταλεί επιστολή στο υπουργείο Υγείας με βασικό αίτημα να καταργηθεί το claw back, δεδομένου ότι πλέον έχουν φύγει από το καθεστώς των μνημονίων και υπάρχει πλεόνασμα όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση.

Βήμα 2: Θα υπάρξει συστηματική ενημέρωση όλων των κομμάτων της Βουλής για το θέμα, ώστε να υπάρξει επίσημη τοποθέτησή τους για τα καυτά ζητήματα του κλάδου.

Βήμα 3: Επανάληψη των όποιων δράσεων και στην επόμενη κυβέρνηση

Βήμα 4: Κάλυψη των κινητοποιήσεων του κλάδου από τους Ιατρικούς Συλλόγους.

Ωστόσο εάν δεν υπάρξει επίσημη αντίδραση από το υπουργείο Υγείας, δεδομένου ότι μέχρι σήμερα τηρεί σιγήν ιχθύος, τότε είναι ανοικτό το ενδεχόμενο τα διαγνωστικά εργαστήρια και κέντρα να προχωρήσουν σε νέο πολυήμερο λουκέτο στα μέσα Ιουνίου.

Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι όλοι οι φορείς που παρέστησαν στη σύσκεψη, όπως αναφέρουν πηγές του HealthReport.gr, εξέφρασαν την έντονη δυσαρέσκειά τους για τη θέση που πήρα ο Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Βασίλης Πλαγιανάκος απέναντι στον κλάδο με την επιστολή προειδοποίησης που απέστειλε. Διαβάστε ΕΔΩ τι έλεγε ο Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ: «ΕΟΠΥΥ: Επίθεση στους εργαστηριακούς γιατρούς και τα διαγνωστικά κέντρα για το τριήμερο λουκέτο! Τι διαμηνύει»

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) παραβρέθηκαν πάνω από 14 φορείς που σχετίζονται με τις εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις.

Show More

Σχετικά Άρθρα

Back to top button