Ειδήσεις Υγείας

Ανοσμία: Ποια προβλήματα μπορεί να κρύβει;

Η ανοσμία μπορεί να είναι προσωρινή, αρκεί να βρει κανείς την υποκείμενη αιτία. Πάντως αν και οι περισσότεροι θεωρούν την αίσθηση της όσφρησης δεδομένη, οι επιστήμονες της mayo clinic πιστεύουν ότι κινδυνεύει περισσότερο από όλες τις άλλες αισθήσεις.

Δείτε ποιες είναι οι αιτίες όπως έχουνκαταγραφθει από τους ειδικούς της mayo clinic που προκαλούν την ανοσμία!

Ερεθιστικά

Ο καπνός του τσιγάρου ακόμη και να δεν καπνίζετε καθώς και η έκθεση σε χημικές ερεθιστικές ουσίες μπορεί να προκαλέσουν ανοσμία.
Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι εκτός από το να σταματήσετε το κάπνισμα αν έχετε τη βλαβερή αυτή συνήθεια να κάνετε πλύσεις της μύτης με φυσιολογικό νερό ώστε να αποβάλλονται οι τυχόν ερεθιστικές ουσίες

Πολύποδες στη μύτη

Αρκετά συχνά για την ανοσμία ευθύνονται οι πολύποδες που φράζουν τη ρινική οδό, με αποτέλεσμα να μειώνεται ή να απουσιάζει τελείως η αίσθηση της όσφρησης.
Η θεραπεία είναι η χειρουργική αφαίρεση και η φαρμακευτική θεραπεία με στεροειδή και αντιβιοτικά.

Το κοινό κρυολόγημα

Σύμφωνα με επιστημονικά στοιχεία ένας στους πέντε ασθενείς που υποφέρουν από κοινό κρυολόγημα χάνει τελείως την όσφρησή του. Αυτό συμβαίνει γιατί οι ιοί προκαλούν βλάβη στην όσφρηση.

Φάρμακα

Η κατάχρηση των ρινικών αποσυμφορητικών αλλά και η λήψη ορισμένων άλλων φαρμάκων όπως για τα ρευματικά μπορεί να μειώσουν την οσφρητική σας ικανότητα.

Τι να κάνετε

Αποφύγετε τους χώρους όπου υπάρχει πολύς καπνός και δεν αερίζονται καλά.
Χρησιμοποιείστε με φειδώ τα αποσυμφορητικά.
Απευθυνθείτε στο θεράποντα ιατρό σας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας, που σας προκαλούν ανοσμία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ιγμορίτιδα: Έξι φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης!

Σχετικά Άρθρα

Back to top button