Πολιτική Υγείας

Αντιεπιστημονικό χαρακτηρίζει ο ΙΣΑ το πλαφόν σε φάρμακα και εξετάσεις! Αντιδράσεις Συλλόγων Ασθενών

Μέτρα όπως το πλαφόν στη συνταγογράφηση, το αριθμητικό όριο ανά ειδικότητα στις διαγνωστικές εξετάσεις και οι κατευθυντήριες οδηγίες που επεβλήθησαν από το υπουργείο Υγείας, έχουν ως αποτέλεσμα, οι ασθενείς να μην ολοκληρώσουν τις θεραπείες τους ούτε να πραγματοποιήσουν τις απαραίτητες εξετάσεις .

Όπως επεσήμαναν ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών,Γιώργος Πατούλης
και εκπρόσωποι Συλλόγων Ασθενών, σε συνέντευξη τύπου το μεσημέρι της Τρίτης, οι δυσβάσταχτες συμμετοχές που έχουν επιβληθεί έχουν ως αποτέλεσμα ολοένα και περισσότεροι πολλοί ασθενείς να απευθύνονται στα Κοινωνικά Ιατρεία.

Σύμφωνα με τον κ.Πατούλη, ο ΙΣΑ είναι υπέρ του εξορθολογισμού των δαπανών και του ελέγχου συνταγογράφησης φαρμάκων και εξετάσεων με κριτήρια όμως αμιγώς επιστημονικά. Οι αποφάσεις του υπουργείου Υγείας είναι σε τελείως αντίθετη γραμμή με τις απόψεις του Ιατρικού κόσμου και αποτελούν μια πρωτοφανή επιβολή περιορισμού της επιστημονικής πράξης και δεοντολογίας.

Αποτελούν κακή μετάφραση οδηγιών από αμερικανικές εταιρίες και δεν έχουν καμία σχέση με εκείνες που παρέδωσαν οι Επιστημονικές Ενώσεις, υπογράμμισε ο κος Πατούλης καταλήγοντας, ”ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών έχει προσφύγει στο Συμβούλιο Επικρατείας και είναι αποφασισμένος να εξαντλήσει όλα τα ένδικα μέσα για να προασπίσει την επαγγελματική αξιοπρέπεια του γιατρού και την προστασία της υγείας του ασθενή”.

Αντιεπιστημονικές, απάνθρωπες, αλλά και ασύμφορες οικονομικά,χαρακτήρισε τις νέες εξαγγελίες του ΕΟΠΥΥ,για την κατάργηση συγκεκριμένων προληπτικών διαγνωστικών εξετάσεων στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, η πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών, Εθελοντών, Φίλων και Ιατρών- Κ.Ε.Φ.Ι, Ζωή Γραμματόγλου.

Η σημερινή πραγματικότητα με την δραματική μείωση μισθών, συντάξεων και την ανεργία, σε συνδυασμό με την αύξηση φορολογίας αλλά και κόστους ζωής δημιουργεί αμέτρητα σοβαρά έως και τραγικά προβλήματα χωρίς να έχει δοθεί κάποια λύση από τους αρμόδιους φορείς, τόνισε από την πλευρά της, η πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Σπανίων Παθήσεων, Μαριάννα Λάμπρου.

Επιπλέον η κα Λάμπρου, αναφέρθηκε στην ανάγκη καθιέρωσης μηδενικής συμμετοχής σε όλα τα φάρμακα, εξετάσεις, θεραπείες, αναλώσιμα και σκευάσματα ειδικής διατροφής για τους ασθενείς που πάσχουν από σπάνιες, χρόνιες, ανίατες παθήσεις, καθώς το κόστος προς την ευπαθή ομάδα αυτή είναι δυσβάσταχτο, δεδομένης της χρονιότητας και της βαρύτητας του μεγαλύτερου μέρους των παθήσεων αυτών.

Στο δυσβάστακτο οικονομικό κόστος των ασθενών με διαβήτη αναφέρθηκε ο πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδία Σωματείων-Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη, Χρήστος Δαραμήλας.

Συγκεκριμένα, τα μηνιαία απαραίτητα, για την αντιμετώπιση του διαβήτη αλλά και την επιβίωση του ατόμου με διαβήτη τύπου 1, φάρμακα και αναλώσιμα ξεπερνούν τα 350€ και αν επιπλέον το άτομο χρησιμοποιεί για την αντιμετώπιση του διαβήτη αντλία ινσουλίνης τότε τα μηνιαία απαραίτητα έξοδα ξεπερνούν τα 500€. Αν σε αυτό προστεθούν και τα φάρμακα που χρειάζονται στις περιπτώσεις εμφάνισης επιπλοκών, συχνό επακόλουθο του διαβήτη, τότε το μηνιαίο κόστος ανεβαίνει ακόμη ψηλότερα. Στο σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, τα μηνιαία έξοδα στην περίπτωση αγωγής με δισκία φτάνουν τα 70€ μηνιαίως ενώ στην περίπτωση αγωγής με δισκία και ινσουλίνη ή μόνο ινσουλίνη ξεπερνούν τα350€ μηνιαίως,με επιπρόσθετο το κόστος των φαρμάκων για την αντιμετώπιση των πιθανών επιπλοκών.

Απαράδεκτο χαρακτήρισε ο κος Δαραμήλας και το πλαφόν στις εξετάσεις.

Στην απόγνωση που έχουν περιέλθει οι συνταξιούχοι αναφέρθηκε τέλος ο πρόεδρος Συνταξιούχων του Δημοσίου, Παναγιώτης Βαβουγιός.

Τα μέτρα που επεβλήθησαν τους έπληξαν ιδιαίτερα γιατί λόγω ηλικίας έχουν περισσότερα προβλήματα υγείας. Πολλές φορές εξαναγκάζονται να παραλείπουν δόσεις ,να κόβουν στη μέση τα χάπια τους ή να πηγαίνουν στα κοινωνικά ιατρεία. Είναι ντροπή να πληρώνουμε τόσα χρόνια τις εισφορές μας και τώρα η πολιτεία να μας εγκαταλείπει και να μην είναι στοιχειωδώς συνεπής στις υποχρεώσεις της, είπε ο κος Βαβουγιός.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button