ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Αν. Ξανθός: Τι θα κάνω με τα φάρμακα! Όλες οι δηλώσεις του μετά το Novartis-gate

Όπως προανήγγειλε στη διάρκεια της ομιλία τους στην εκδήλωση για την κοπή της πίτας της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) έρχονται διορθωτικά μέτρα μεταξύ των οποίων:

ο μηχανισμός αξιολόγησης της φαρμακευτικής καινοτομίας που θα μετατοπίσει τη συζήτηση από το κόστος στη θεραπευτική αξία των φαρμάκων, η περαιτέρω ανάπτυξη θεραπευτικών πρωτοκόλλων και το μητρώο των ασθενών.

Διαβάστε ΕΔΩ το θέμα που είχε αποκαλύψει το HealthReport.gr: «Πακέτο» χρημάτων ανά πάθηση στα φάρμακα! Οι προτάσεις του υπ.Υγείας»

Οι παρεμβάσεις αυτές ανέφερε ο κ. Ξανθός θα διασφαλίσουν ότι τα σύγχρονα και αποτελεσματικά φάρμακα αλλά και τα παλιότερα φάρμακα υψηλής αξίας αλλά χαμηλής τιμής μπορούν να είναι στην αγορά και να είναι προσιτά στους πολίτες που τα έχουν ανάγκη.

 

 

 

 

 

 

Επίσης σημαντική παρέμβαση σε αυτή τη κατεύθυνση είναι ότι « για πρώτη φορά έχουμε ένα αναβαθμισμένο θεσμό διαπραγμάτευσης βιώσιμων τιμών αποζημίωσης που δεν υπήρχε μέχρι τώρα στη χώρα» τόνισε ο κ. Ξανθός και εξέφρασε την άποψη ότι ήταν μία από τις κομβικές αιτίες των στρεβλώσεων του παρελθόντος.

Ο κ. Ξανθός ανακοίνωσε ότι το Υπουργείο Υγείας προχωράει στη κατάρτιση κλειστών προϋπολογισμών ανά θεραπευτική κατηγορία ένα διορθωτικό μέτρο που είναι ιδιαίτερα δύσκολο και φιλόδοξο εγχείρημα το οποίο όπως είπε θα είναι «τομή στο πως κατανέμεται σήμερα η όντως πολύ περιοριστική δημόσια νοσοκομειακή και εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη».

Διαβάστε ΕΔΩ: Ξεκινούν οι κλειστοί προϋπολογισμοί στα φάρμακα για κάθε πάθηση ξεχωριστά! Ποια ασθένεια είναι πιο ακριβή

Παράλληλα ο κ. Ξανθός επισήμανε ότι θα επιχειρήσουμε φέτος να κάνουμε μια σοβαρή προετοιμασία για να μπορέσουμε μέσα στη χρονιά να περάσουμε σε μία πρώτη δέσμη διορθωτικών κινήσεων να επαναξιολογήσουμε την επίπτωση συνολικά όλων των παρεμβάσεων των τελευταίων χρόνων και να κάνουμε τις απαραίτητές διορθωτικές κινήσεις με ειλικρινή και έντιμο διάλογο με τη βιομηχανία «πάνω στο τραπέζι» κοιτάζοντας μπροστά. Αυτή είναι η πολιτική μας βούληση, και πρέπει να έχουμε την ωριμότητα να συμβάλλουμε όλοι σε μια αναπτυξιακή προοπτική την έχουμε αποκτήσει όλοι, και λόγω της κρίσης. Αυτό είναι το στοίχημα της συγκυρίας».

 

 

 

 

 

 

Ο Υπουργός Υγείας παραδέχθηκε ότι το claw back και ο επιμερισμός του στις φαρμακευτικές επιχειρήσεις είναι ένα άδικο μέτρο, το οποίο προκαλείται από τον πολύ χαμηλό κλειστό προϋπολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης και την υπέρβαση του καλούνται να την καλύψουν οι φαρμακοβιομηχανίες.

Ο χώρος το φαρμάκου σύμφωνα με τον κ. Ξανθό είναι ένα πεδίο προνομιακό για την ανασυγκρότηση της χώρες. «Με μια εθνική φαρμακευτική πολιτική οφείλουμε να διευκολύνουμε παρεμβάσεις και αναπτυξιακές δράσεις και να διασφαλίσουμε και τις θέσεις απασχόλησης και την παραγωγή ποιοτικών φαρμάκων και κάλυψη μεγαλύτερων αναγκών πληθυσμού» υπογράμμισε.

«Είμαστε σε μία φάση επούλωσης πληγών για την οικονομία και για τη χώρα, ελπίζουμε και για το σύστημα υγείας. Παραμένουν όμως ακάλυπτες ανάγκες, υπέρμετρες ίσως και άδικες επιβαρύνσεις. Ευελπιστούμε πως αυτή θα είναι η χρονιά που θα κλείσει ο φαύλος κύκλος της λιτότητας. Κανείς μας όμως δεν αναπολεί περιόδους ασυδοσίας» είπε χαρακτηριστικά κλείνοντας την ομιλία του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΠΕΦ: Η νέα ανατιμολόγηση εξοντώνει το ελληνικό φάρμακο!

Στα ύψη οι συνταγές των φαρμάκων! Τι προτείνουν οι φαρμακοβιομηχανίες για τον έλεγχο της δαπάνης

Σχετικά Άρθρα

Back to top button