Συνεντεύξεις - Άρθρα

Αν το μέλλον διαρκεί πολύ, το ΕΣΥ πόσο μέλλον έχει;

Πριν όχι πολύ καιρό στα πλαίσια ενός συνεδρίου Πνευμονολογίας η οργανωτική επιτροπή μας εξέπληξε ευχάριστα με ένα θεματολόγιο αρκετά διαφορετικό από τα συνηθισμένα. Ο λόγος; Η τέταρτη και τελευταία μέρα του συνεδρίου η οποία ήταν αφιερωμένη στα ζητήματα που αντιμετωπίζει ο νέος Πνευμονολόγος. Μία στρογγυλή τράπεζα για τα ζητήματα της εκπαίδευσης λοιπόν και άλλη μία για τις προοπτικές εργασίας μετά την ειδικότητα.

Αφορμή για το παρόν, δεν στάθηκε η συζήτηση για την εκπαίδευση των ειδικευόμενων ιατρών αλλά η συζήτηση για όσα συμβαίνουν μετά τον τίτλο της ειδικότητας, καθώς και για όσα προσδοκάμε από ένα σύστημα Υγείας έπειτα από 10-12 έτη κατά το ελάχιστο (6 έτη είναι οι σπουδές στην Ιατρική και 4-6 τα έτη της ειδικότητας αναλόγως γνωστικού αντικειμένου) τριτοβάθμιας και μεταπτυχιακής εξειδίκευσης. Κατά το ελάχιστο, καθώς πλέον η μαζική πλειοψηφία των νέων Ελλήνων ιατρών κατέχει επιπλέον Μεταπτυχιακούς αλλά και Διδακτορικούς τίτλους.

Πώς φαντάζει λοιπόν το μέλλον από τα μάτια ενός νέου ιατρού, ποιες οι προοπτικές εργασίας του στην χώρα μας και πάνω από όλα πώς θα μοιάζει το Εθνικό Σύστημα Υγείας (εφεξής ΕΣΥ) σε μερικές δεκαετίες;

Για να απαντηθούν όμως αυτές οι ερωτήσεις χρειάζονται πρώτα κάποιες μεθοδολογικές οριοθετήσεις.

ΕΣΥ θα πει Εθνικό.

O όρος αφορά στην χρηματοδότηση του συστήματος από τον κρατικό προϋπολογισμό-φορολογία (μοντέλο Beveridge) σε αντιδιαστολή με τα Δημόσια συστήματα που χρηματοδοτούνται από την κοινωνική ασφάλιση (μοντέλα Bismark). Οπότε με τεχνικούς όρους θα λέγαμε ότι στην πραγματικότητα το Ελληνικό Σύστημα Υγείας είναι μεικτό. Αυτό που όμως κρατάμε από τον ορισμό ενός Εθνικού μοντέλου υγείας είναι ότι αυτό βασίζεται στην αρχή ότι η υγεία αποτελεί δημόσιο αγαθό παρά ατομικό δικαίωμα, τονίζοντας με αυτόν τον τρόπο την υποχρέωση του κράτους να εγγυάται την παροχή των αναγκαίων υπηρεσιών υγείας.

ΕΣΥ θα πει Σύστημα

Χαρακτηριστικά των συστημάτων είναι μεταξύ άλλων η τελολογική και η ενδελεχειακή συμπεριφορά τους. Με πιο απλά λόγια ένα σύστημα είναι τελολογικό με την έννοια ότι επιδιώκει την επίτευξη ορισμένων στόχων για τους οποίους έχει δημιουργηθεί αλλά και ενδελεχειακό με την έννοια ότι δύναται να ρυθμίσει την συμπεριφορά του προς την κατεύθυνση της εκπλήρωση των ορισμένων στόχων του.

Ας αφήσουμε κατά μέρος τους κουραστικούς ομολογουμένως ορισμούς και ας ξαναγυρίσουμε στο συνέδριο που λέγαμε. Εκεί λοιπόν το στρογγυλό τραπέζι αποτελούνταν από: έναν επικουρικό επιμελητή ΕΣΥ (μη μόνιμο δηλαδή), έναν ιδιώτη Πνευμονολόγο, έναν που εργαζόταν ως ιατρός σε φαρμακευτική εταιρεία και έναν ακαδημαϊκό υπότροφο σε Πνευμονολογική Πανεπιστημιακή κλινική.

Το μέσο ήταν να αναδειχτούν όψεις από την πραγματική εργασιακή εμπειρία ανθρώπων που έλαβαν πριν μερικά χρόνια τον τίτλο ειδικότητας. Ο σκοπός ήταν να αναλογιστούν οι ειδικευόμενοι του συνεδρίου ποια από τις τέσσερις κατευθύνσεις να επιλέξουν για μετά.

Συλλογιέμαι, αν προσθέσει κανείς στις παραπάνω επιλογές και μία ακόμα. Την πιο δελεαστική αλλά και πιο μαζική: την φυγή στο εξωτερικό, σε 10-20 χρόνια από σήμερα ποιος θα δουλεύει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας;

Ποιος θα είναι στα ΤΕΠ, τα εξωτερικά Ιατρεία και τις κλινικές των Νοσοκομείων; Ποιος θα είναι στα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερικά Ιατρεία;

Σίγουρα όχι οι τωρινοί Διευθυντές και επιμελητές Ά του ΕΣΥ. Αυτοί δεν θα είναι, θα έχουν πάρει σύνταξη.

Σίγουρα όχι οι αγροτικοί ιατροί και οι ειδικευόμενοι. Αυτοί δεν θα είναι, οι φοιτητές Ιατρικής εδώ και χρόνια έχουν στραφεί στο εξωτερικό.

Σίγουρα όχι οι ιδιώτες Πνευμονολόγοι. Αυτοί δεν θα είναι, θα έχουν ήδη επιλέξει διαφορετικό δρόμο.

Σίγουρα όχι οι Υπότροφοι σε Πανεπιστημιακές Πνευμονολογικές Κλινικές. Αυτοί δεν θα είναι, θα εργάζονται ως μέλη ΔΕΠ.

Σίγουρα όχι οι Ιατροί των φαρμακευτικών εταιρειών. Αυτοί δεν θα είναι, θα έχουν χρόνια να παράξουν κλινικό έργο.

Μπορεί ίσως οι επικουρικοί ιατροί να το κάνουν. Οι 2500 υπηρετούντες αυτήν τη στιγμή ή και όσοι από εμάς θα επιλέξουνε αυτήν την πορεία.

ΕΣΥ θα πει Υγεία.

Ναι, αλλά για πόσο ακόμα;

Άγγελος Ζούγλος
Ειδικευόμενος Β’ Πνευμονολογικής κλινικής Σισμανογλείου Π.Γ.Ν.Α
Μέλος Γ.Σ. ΟΕΝΓΕ
Μέλος Ενωτικού Κινήματος για την Ανατροπή

Σχετικά Άρθρα

Back to top button