ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Απίστευτο: Αύξηση 94% στα χρέη των νοσοκομείων μέσα σε επτά μήνες!

Με απίστευτους ρυθμούς τρέχουν τους τελευταίους μήνες τα χρέη των νοσοκομείων.

Οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των δημοσίων νοσοκομείων έχουν πάρει την ανιούσα τους τελευταίους μήνες χωρίς κανείς μέχρι στιγμής να γνωρίζει πως θα «κλείσει» το έτος.
Είναι ενδεικτικό πως μέσα σε επτά μήνες, από τον Ιανουάριο μέχρι τον Ιούλιο του 2015, οι οφειλές αυξήθηκαν κατά 94,2%, με βάση τα επίσημα στοιχεία του προϋπολογισμού.

Δείτε τον πίνακα παρακάτω:

χρέη νοσοκομείων

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι αμέτρητοι προμηθευτές παραμένουν απλήρωτοι ενώ και ο ΕΟΠΥΥ περιμένει να εισπράξει.

Γι αυτό άλλωστε ένας από τους λόγους που οι διοικήσεις των νοσοκομείων δεν μπορούν να προχωρήσουν σε αγορές υλικών είναι πως χρωστούν σε διάφορες εταιρείες, με συνέπεια αρκετές εξ αυτών να ζητούν ακόμη και σήμερα μετρητά παρότι έχουν χαλαρώσει τα capital controls.

Την ίδια ώρα πάντως μπορεί να προηγούμενα χρόνια οι πολίτες να δεινοπάθησαν με τα σκληρά οικονομικά μέτρα, οι τότε κυβερνήσεις ωστόσο φρόντιζαν όπως φαίνεται να αποπληρώνουν τους προμηθευτές και τις υποχρεώσεις των νοσοκομείων.

Αρκεί κανείς να δει την εξέλιξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών από τον Δεκέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2014 στον προϋπολογισμό.

χρέη νοσοκομείων 5 έτη

Πάντως ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης δεσμεύτηκε ότι μόλις λάβουμε τα χρήματα από τους δανειστές, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην αποπληρωμή των χρεών των νοσοκομείων ώστε να μπορεί να δουλέψει το σύστημα.

Άγνωστο παραμένει ωστόσο πότε θα αποπληρωθούν τα χρέη του ΕΟΠΥΥ καθώς η κυβέρνηση σε αυτήν την περίπτωση σημειώνει πως θα εξοφλεί σιγά σιγά τις οφειλές αλλά μόνο εφόσον τα κρατικά ταμεία θα έχουν χρήματα.
Διαβάστε το σχετικό ρεπορτάζ ΕΔΩ: «Πότε θα αποπληρωθούν τα χρέη του ΕΟΠΥΥ! Τι περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός».
Άλλωστε η κυβέρνηση και διά του Αλέξη Τσίπρα έχει δεσμευτεί ότι έως το τέλος του 2016 θα έχει εξοφληθεί το μεγαλύτερο μέρος των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ΕΟΠΥΥ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έρχεται η αξιολόγηση από τον ΕΟΠΥΥ! Τι προβλέπει ο προϋπολογισμός για χρέη, φάρμακα, ιδιώτες

Πότε θα αποπληρωθούν τα χρέη του ΕΟΠΥΥ! Τι περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός

Αλλαγή φρουράς στα νοσοκομεία! Πως θα αλλάξουν οι διοικητές

Έρχεται ρευστό για τις εφημερίες! Πότε θα πληρωθούν

Και πάλι…προσλήψεις δια χειρός Τσίπρα! Τι υποσχέθηκε

Σχετικά Άρθρα

Back to top button