Πολιτική Υγείας

Απίστευτο: «Γυμνό» το ΕΣΥ για τον Έμπολα! Τι καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι του Σωτηρία

Ούτε ένα …κρεβάτι δεν έχουν ετοιμάσει καλά καλά οι αρμόδιοι του υπουργείου Υγείας για να προστατεύσουν τη χώρα μπροστά στην πιθανότητα να καταγραφεί και εντός των ελληνικών συνόρων ο θανατηφόρος ιός!

Η περιγραφή δεν αποτελεί προϊόν απλού ρεπορτάζ, αλλά καταγγελίες των ίδιων των εργαζομένων και της επιτροπής υγιεινής και ασφάλειας του Νοσοκομείου «Σωτηρία» που υποτίθεται πως αποτελεί το νοσοκομείο αναφοράς για τον ιό. Πρόκειται δηλαδή για το νοσοκομείο που θα έπρεπε να είναι πλήρως εξοπλισμένο στην περίπτωση που έρθει κρούσμα και στη χώρα μας.

Η πραγματικότητα όμως είναι ανατριχιαστική
καθώς τίποτε δεν είναι έτοιμο. Στην ουσία δεν έχει προετοιμασθεί κανένας χώρος. Καμία κλινική δεν έχει οργανωθεί για να μπορεί να απομονωθούν πιθανά ύποπτα περιστατικά ή ακόμη και κρούσματα.

Οι εργαζόμενοι δεν επαρκούν ενώ ούτε προσλήψεις έγιναν όπως είχε δεσμευτεί το υπουργείο Υγείας. Και έτσι έμεινε το Σωτηρία να είναι μόνο κατ΄όνομα νοσοκομείο αναφοράς για τον θανατηφόρο ιό Έμπολα, χωρίς όμως να είναι τίποτε έτοιμο.
Ενδεικτικά είναι τα όσα καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο οι οποίοι μιλούν για ανευθυνότητα: «Το υπουργείο υγείας αποφάσισε να δραστηριοποιηθεί, επιλέγοντας χωρίς καμιά ενημέρωση το Νοσοκομείο «Σωτηρία».

Ένα νοσοκομείο κέντρο αναφοράς αναπνευστικών παθήσεων, με προϋπολογισμό μειωμένο πάνω από 50% από το 2012, με τραγική έλλειψη νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού και οριακά καλυπτόμενες τρέχουσες ανάγκες, καλείται να αντιμετωπίσει μια καθαρά παθολογική νόσο.

Καταγγέλλουμε τη Διοίκηση, την ΥΠΕ και το Υπουργείο Υγείας, για την ανευθυνότητα και προχειρότητα με την οποία θέλουν να αντιμετωπίσουν υποτίθεται, πιθανό κρούσμα Έμπολα στο Νοσοκομείο μας».
Και χαρακτηριστικό της σύγχυσης που επικρατεί στους ιθύνοντες είναι το γεγονός πως αρχικά είχαν αποφασίσει να ορίσουν την Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ως χώρο υποδοχής. Χωρίς βέβαια να σκεφτούν τι θα γίνουν οι υπόλοιποι ασθενείς και που θα μετακινηθούν.

Στη συνέχεια η …έμπνευση άλλαξε καθώς μετά την παρέμβαση της Ιατρικής Υπηρεσίας, του Επιστημονικού Συμβουλίου, αλλά και των θεσμικών εκπροσώπων του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, οι εκπρόσωποι του υπουργείου, τελικά συμφώνησαν ο χώρος νοσηλείας να είναι η κενή 12η κλινική και μέρος του τμήματος ΕΜΛΑ.

Και βέβαια κατά τη συνήθη τακτική υποσχέθηκαν κονδύλια, προσωπικό και πρότειναν χρονοδιάγραμμα δύο εβδομάδων, προκειμένου να γίνουν τα απαραίτητα έργα. Τελικώς όμως τίποτε από όλα αυτά δεν έγιναν πράξη και έτσι τώρα το σωματείο εξηγεί:

-Μέχρι τώρα δεν έχει γίνει η παραμικρή παρέμβαση πουθενά, ού-τε καμιά διαμόρφωση χώρου και ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού. -Δεν έχει γίνει καμία πρόσληψη ιατρονοσηλευτικού προσωπικού. -Δεν έχει γίνει καμία ενημέρωση και εκπαίδευση προσωπικού. -Δεν έχουν ορισθεί οι ομάδες υποδοχής και νοσηλείας. -Δεν γνωρίζουμε αν έχει γίνει προμήθεια των απαραίτητων μέσων προφύλαξης. -Η πιθανότητα εμφάνισης συγχρόνως και άλλων κρουσμάτων εκτός Έμπολα νόσων για τις οποίες το νοσοκομείο μας είναι κέντρο αναφοράς, πώς θα αντιμετωπισθεί;

Σχετικά Άρθρα

Back to top button