ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Απίστευτο: Διακοπή ρεύματος για 50 λεπτά κατά τη διάρκεια σοβαρού χειρουργείου στο Νοσοκομείο Νίκαιας! Σε απόγνωση οι γιατροί

Απίστευτο κι όμως αληθινό εν έτει 2018 σε ένα από τα μεγαλύτερα δημόσια νοσοκομεία της χώρας το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο της Νίκαιας, κόβεται το ρεύμα και οι γεννήτριες δε λειτουργούν ποτέ και μάλιστα στις χειρουργικές αίθουσες.
Το περιστατικό που περιγράφει η Αριστερή Ριζοσπαστική Συνεργασία Υγειονομικών Νοσοκομείου Νίκαιας, διαδραματίσθηκε την Παρασκευή 08/06 τις απογευματινές ώρες, στο πλαίσιο της εφημερίας.

Ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη επείγουσα χειρουργική επέμβαση παρουσιάστηκε διακοπή ρεύματος σε όλο το χώρο του χειρουργείου. “Αυτό έχει ξανασυμβεί στο παρελθόν αλλά, όπως είναι αυτονόητο, δε διαρκούσε περισσότερο από 1 δευτερόλεπτο καθώς αμέσως αναλάμβανε η γεννήτρια του νοσοκομείου.

Είναι προφανές ότι δε νοείται να επιτρέπεται η λειτουργία ενός νοσοκομείου στο οποίο δεν είναι εξασφαλισμένη η αδιάκοπη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε χώρους όπως το χειρουργείο και η ΜΕΘ. Σε αντίθετη περίπτωση απειλείται σημαντικά η ασφάλεια των ασθενών” περιγράφουν οι γιατροί της Αριστερής Ριζοσπαστικής Συνεργασία Υγειονομικών Νοσοκομείου Νίκαιας.

Ίσως και αυτό το περιστατικό να εντάσσεται στο πλαίσιο των γενικών περικοπών στα νοσοκομεία που επιβάλει κούρεμα δαπανών παντού. Διαβάστε ΕΔΩ ενδεικτικά: “Άρχισαν οι άγριες περικοπές αναλώσιμων υλικών στα νοσοκομεία! Έγγραφο ντοκουμέντο μεγάλου νοσοκομείου της Αθήνας”

Με …μπαλαντέζα το ρεύμα

Στην περίπτωση του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου της Νίκαιας η γεννήτρια φαίνεται να μη λειτούργησε ποτέ, καθώς ο χρόνος που χρειάστηκε για να αποκατασταθεί η βλάβη έφτασε περίπου τα 50 λεπτά. Η λύση στην οποία προχώρησε το προσωπικό του χειρουργείου σε αυτό το διάστημα ήταν να σύρει μπαλαντέζες από τη ΜΕΘ (η οποία είχε ρεύμα) μέχρι τη χειρουργική αίθουσα που γινόταν η επέμβαση.

“Εικόνες πραγματικά για κλάματα… Φανταστείτε τι θα γινόταν αν κάτι ανάλογο συνέβαινε κατά την πρωινή τακτική λειτουργία – όπου θα βρίσκονταν σε εξέλιξη όχι μια αλλά πάνω από 6 χειρουργικές επεμβάσεις! Αλλά και τι θα γινόταν αν η κατάσταση του ασθενούς ήταν ιδιαίτερα κρίσιμη τη δεδομένη στιγμή και οι γιατροί καλούνταν να δουλέψουν στα σκοτάδια..!

Επίσης σε ποιόν ακριβώς θα επιρρίπτονταν ευθύνες αν τότε κάτι πήγαινε στραβά με τον ασθενή..” διηγούνται τα μέλη της Αριστερής Ριζοσπαστικής Συνεργασίας Υγειονομικών Νοσοκομείου Νίκαιας που μιλούν για “υποβάθμιση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας στην εποχή της κρίσης και των μνημονίων είναι κάτι περισσότερο από προφανής. Χέρι – χέρι με την φοβερή υποχρηματοδότηση και τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό πάει και η αδιανόητη αδιαφορία για βασικές προδιαγραφές σε σχέση με την ασφάλεια των ασθενών.

Η λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων έχει μπει πραγματικά στον αυτόματο, χωρίς καμία μέριμνα τόσο για την ποιότητα παροχής υπηρεσιών Υγείας όσο και για την ασφάλεια των ασθενών, αλλά και για τους ίδιους τους υγειονομικούς”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ξεκινά η αναδιοργάνωση των Εντατικών! Όλα τα ονόματα της νέας επιτροπής σχεδιασμού

Με λιγότερα χρήματα ΕΟΠΥΥ και Νοσοκομεία για το 2018! Πόσο κουρεύονται

Στο κόκκινο τα χειρουργεία 26 Δημόσιων νοσοκομείων! Η «ακτινογραφία» των ελλείψεων

Σχετικά Άρθρα

Back to top button