ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείαςΦάρμακα

Απίστευτο: Μέσω Facebook ψάχνουν φάρμακα που λείπουν οι φαρμακοποιοί! Σε απόγνωση οι ασθενείς

Μέσω Messenger αλλά και σελίδων του Facebook, ψάχνουν απεγνωσμένα οι φαρμακοποιοί να βρουν φάρμακα που λείπουν από το ράφι τους.
Άλλωστε το τελευταίο διάστημα εντείνονται οι ελλείψεις στην αγορά φαρμάκων λόγω των παράλληλων εξαγωγών.

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος σε συνάντηση που είχε με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, εξέθεσε το ζήτημα.
Μάλιστα ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) Κυριάκος Θεοδοσιάδης επεσήμανε στον υπουργό: “οι φαρμακοποιοί μέχρι και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χρησιμοποιούν πλέον μεταξύ τους, για την ανεύρεση των φαρμάκων που λείπουν, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς“.

Άλλωστε πολλοί φαρμακοποιοί έχουν δημιουργήσει και ειδικές σελίδες στο Facebook προκειμένου να μπορούν να ανταλλάσσουν απόψεις με τους συναδέλφους τους, αλλά και για να αναζητούν τα χαμένα φάρμακα. Διαβάστε ενδεικτικά ΕΔΩ ποια λείπουν από τα φαρμακεία: ” Σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων στα φαρμακεία! Ποια απουσιάζουν από τα ράφια”

Ο υπουργός από την πλευρά του αναγνώρισε το πρόβλημα των ελλείψεων και δεσμεύτηκε για την ανεύρεση ουσιαστικής και αποτελεσματικής λύσης.

Πάντως οι ελλείψεις φαρμάκων δημιουργούν σοβαρή ταλαιπωρία στους ασθενείς, καθώς όπως περιγράφουν οι φαρμακοποιοί, είναι σπάνιο το φαινόμενο ο ασθενής που θα προσέλθει στο φαρμακείο με μια συνταγή, να πάρει όλα τα φάρμακα του την ίδια ημέρα.

“Στην πλειονότητα των περιπτώσεων ο ασθενής έρχεται δυο και τρεις φορές την ίδια μέρα και πάλι παρά τις αγωνιώδεις προσπάθειες του Φαρμακοποιού θα χρειασθεί να έλθει και τις επόμενες ημέρες” περιγράφει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος.

Ο κλάδος επεσήμανε στον υπουργό Υγείας ότι πλέον είναι άμεση η ανάγκη για λήψη καθοριστικών αποφάσεων σε πολιτικό, θεσμικό και ελεγκτικό επίπεδο και η εφαρμογή της νομοθεσίας που υπαγορεύει την τήρηση τρίμηνων αποθεμάτων φαρμάκων από πλευράς εταιρειών.

Εξάλλου ακόμη και ο ίδιος ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) δημοσιεύει συχνά πυκνά κατάλογο με τα φάρμακα που λείπουν από την αγορά.

Φωτιά στις τιμές των φαρμάκων χωρίς συνταγή (ΜΗΣΥΦΑ)

Οι φαρμακοποιοί στη συνάντησή τους με τον υπουργό Υγείας επεσήμαναν για άλλη μία φορά και το θέμα των τεράστιων αυξήσεων που παρατηρούνται στα φάρμακα που δε χρειάζονται συνταγή γιατρού, γνωστά και ως ΜΗΣΥΦΑ.

Σκευάσματα που παίρνουν συνεχώς την ανιούσα μετά την απελευθέρωση των τιμών. Δείτε ΕΔΩ χαρακτηριστικά παραδείγματα: “Αυξήσεις φωτιά στα φάρμακα χωρίς συνταγή μέσα σε έναν χρόνο! Παραδείγματα”

Οι εκπρόσωποι του κλάδου ζήτησαν από τον Ανδρέα Ξανθό να υπάρχει έστω αναγραφή της ενδεικτικής λιανικής τιμής στις συσκευασίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έρχεται μείωση στις συμμετοχές για τα φάρμακα! Τι σχεδιάζει το υπ.Υγείας

Έρχονται οι συνταγές φαρμάκων χωρίς…χαρτί! Πως θα παίρνουν τα φάρμακα οι ασθενείς

Σχετικά Άρθρα

Back to top button