Φάρμακα

Απίστευτο: Νέα αύξηση συμμετοχής στα φάρμακα! Δείτε τις διαφορές

Όταν πρόσφατα παράγοντες του υπουργείου Υγείας αλλά και του φαρμάκου έβαλαν κάτω τους αριθμούς για να μετρήσουν τις διαφορές στη συμμετοχή των ασθενών στα φάρμακα, έμειναν έκπληκτοι με το αποτέλεσμα. Η «κρυφή» συμμετοχή εκτοξεύθηκε τους τελευταίους μήνες στο 29% από περίπου 12% που ήταν το 2012.

Μέσα σε περίπου 2,5 χρόνια οι Έλληνες ασθενείς δεν πληρώνουν απλά διπλά για να αγοράσουν τα φάρμακά τους αλλά πολύ περισσότερα. Κι ενώ όλοι πίστευαν πως με το τρικ των χαμηλών ασφαλιστικών τιμών (τιμές αποζημίωσης) η συμμετοχή είχε φθάσει στο 24%, τελικά διαπίστωσαν πως άλλο ένα 5% είχε προστεθεί στο χαράτσι στις τσέπες των ασφαλισμένων.

Παρ αυτά η κυβέρνηση και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας επιμένουν πως αύξηση συμμετοχής δεν υπάρχει. Όμως οι ασθενείς βλέπουν συχνά πυκνά να αδειάζουν οι τσέπες τους όταν θέλουν να αγοράσουν φάρμακα γνώριμα τα οποία τα λάμβαναν επί σειρά ετών. Σε πολλές περιπτώσεις άλλωστε μπορεί να χρειαστεί να καταβάλουν ακόμη και 50 έως και 70% παραπάνω για να πάρουν συγκεκριμένο σκεύασμα που τους χορήγησε ο γιατρός και θεωρείται αποτελεσματικό για την περίπτωσή τους.

Το κόλπο βέβαια για την κυβέρνηση είναι γνωστό: εμείς αποζημιώνουμε το φθηνότερο φάρμακο της κάθε κατηγορίας κι εσείς κάντε ότι θέλετε… Δείτε παρακάτω τον πίνακα που δείχνει ξεκάθαρα την αύξηση συμμετοχής από το 2012 χωρίς να έχει προστεθεί η νέα επιβάρυνση του 5% των τελευταίων μηνών.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button