ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Απλήρωτοι ακόμη για τον Μάρτιο οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ! Τι καταγγέλλει η Ένωση Ιατρών

Σε …ανέκδοτο μετατρέπεται τελικά η υπόθεση αποπληρωμής των οφειλών του ΕΟΠΥΥ προς τους συμβεβλημένους γιατρούς.
Μπορεί ο Σεπτέμβριος να μπήκε, αλλά ο κλάδος ακόμη να πληρωθεί για τον περασμένο Μάρτιο. Σύμφωνα μάλιστα με την Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ μόνο το 10% των συμβεβλημένων γιατρών έχει πληρωθεί για το Μάρτιο.

Όσο για τα παλιά χρέη, για άλλη μια φορά η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ διέρρεε κυρίως μέσα από φίλια ΜΜΕ, ότι θα καταβληθούν κανονικά τα χρέη του Οργανισμού προς τους γιατρούς που χρονολογούνται από το …2012.
Το HealthReport.gr ωστόσο είχε επισημάνει ότι ρευστό δεν υπάρχει. Διαβάστε ΕΔΩ το ρεπορτάζ: «Χωρίς ρευστό τα ταμεία του ΕΟΠΥΥ για τις παλιές οφειλές των γιατρών!»

Το ζήτημα είναι βέβαια ότι μόλις πριν λίγες εβδομάδες ο Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Σωτήρης Μπερσίμης διαβεβαίωνε πως μέχρι τα μέσα Αυγούστου θα έχουν αποπληρωθεί όλοι οι γιατροί για τον Μάρτιο.
Μάλιστα την ενημέρωση αυτή μετέφερε …ελαφρά τη καρδία και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) ο οποίος με ανακοίνωσή του διαβεβαίωνε επίσης τον κλάδο ότι θα πληρωθεί στην ώρα του.

Ωστόσο οι συμβεβλημένοι γιατροί όχι μόνο δεν πληρώθηκαν για επισκέψεις που πραγματοποιήσαν …έξι μήνες πριν, αλλά αντίθετα: καλούνται να δώσουν και επιστροφές (claw back) από χρήματα που δεν εισέπραξαν ποτέ.

«Ζητείται από τους κλινικοεργαστηριακούς και εργαστηριακούς ιατρούς να καταβάλουν μερίδιο των «ανύπαρκτων» πληρωμών τους για την εξόφληση του clawback, με τους δεύτερους να είναι σε κατάσταση συστηματικής απόγνωσης καθώς καλούνται να καλύψουν το clawback και το κόστος των αναλωσίμων αντιδραστηρίων με υποκοστολογημένη αποζημίωση κατά 50% από τον ΕΟΠΥΥ κατά το τρέχον έτος» σημειώνει η Πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ) Άννα Μαστοράκου.

Και σαν να μην έφθαναν όλα αυτά οι παλαιές οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς τους γιατρούς φαίνεται ότι προς ώρας πάνε… περίπατο.
Σύμφωνα με την ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ μόλις 29 εκατ. ευρώ έχει στη διάθεσή του ο ΕΟΠΥΥ για να πληρώσει στους γιατρούς τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τη στιγμή που τα παλιά χρέη κινούνται στα 450 εκατ. ευρώ.
Βέβαια η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ για άλλη μια φορά …διαβεβαιώνει πως όλα θα πληρωθούν στην ώρα τους.

Η ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ με επιστολή της προς τον πρόεδρο του Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο μιλά για άκρως απογοητευτική εικόνα εκκαθάρισης των υποβολών Μαρτίου αφού εκτός των άλλων συνεχίζονται και τα τεχνικά προβλήματα.

Δείτε αναλυτικά τι έχει γίνει μέχρι σήμερα από τον ΕΟΠΥΥ για τις αποπληρωμές των γιατρών.

Παραμένει ακόμη σε εκκρεμότητα η εκκαθάριση:
3.200 υποβολών επισκέψεων. Σε 1.700 επισκέψεις, διαπιστώνεται τεχνικό πρόβλημα ταυτοποίησης και συσχέτισης του ψηφιοποιημένου φυσικού παραπεμπτικού με το ηλεκτρονικό παραπεμπτικό στο e-dapy.
480 υποβολών διαγνωστικών εργαστηρίων.
130 υποβολών ιατρικών πράξεων κατηγορίας Α (καρδιολογία, γαστρεντερολογία, νευρολογία, γυναικολογία και φυσιατρική) .
115 υποβολών ιατρικών πράξεων κατηγορίας Β (πνευμονολογία, ΩΡΛ, οφθαλμολογία, κλπ).
Δεν έχει δοθεί κανένα χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών των πρώην ταμείων και του 10% 2012-2015 από τον Οργανισμό, ενώ ήδη έχει δρομολογηθεί η πληρωμή 283 εκατομμυρίων ληξιπρόθεσμων οφειλών φαρμακευτικής δαπάνης.

Μικρό ποσό της τάξης των 29 εκατ. έχει χορηγηθεί στον ΕΟΠΥΥ για ληξιπρόθεσμες οφειλές ιατρών και παρόχων, ενώ το συνολικό ποσό εκτιμάται στα 450 εκατ.»
Να σημειωθεί ότι η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ έχει καταθέσει εξώδικη διαμαρτυρία γνωστοποίησης επίσχεσης παροχής υπηρεσιών με τον ΕΟΠΥΥ των απλήρωτων ιατρών από σήμερα 01/09.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button