ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Απλήρωτοι ακόμη οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ! Απειλούν με επίσχεση από 25 Ιανουαρίου

Μόλις λίγες ημέρες πριν υπουργείο Υγείας και ΕΟΠΥΥ διαβεβαίωναν τους ιδιώτες συμβεβλημένους γιατρούς ότι θα εισπράξουν από τις οφειλές του 2015, τρεις μήνες. Διαβάστε ΕΔΩ το σχετικό ρεπορτάζ των …υποσχέσεων: «Πληρώνονται οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ! Πότε θα καταβληθούν 3 μήνες»

Φευ όμως. Χρήματα ακόμη να δουν στους λογαριασμούς τους οι γιατροί καθώς σύμφωνα με την Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ) δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί τα σχετικά εντάλματα.
Αποτέλεσμα είναι βέβαια οι ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί να μην έχουν εισπράξει ακόμη ούτε ευρώ. Και όλα αυτά σε μια περίοδο που περιμένουν με αγωνία να διατηρήσουν τα ιατρεία τους, δεδομένου ότι έρχεται και το μεγάλο τσεκούρι μέσω του ασφαλιστικού που θα τους επιβάλλει κουρέματα στα εισοδήματά τους ακόμη και κατά 70%.

Η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ λέει ξεκάθαρα: «η οικονομική ανέχεια δεν μπορεί να συνεχισθεί» και προειδοποιεί πως αν δε λυθεί άμεσα το θέμα, ο κλάδος ξεκινά επισχέσεις από τις 25 Ιανουαρίου.
«Οικονομικά δύσκολες γιορτές και με δανεικά, πέρασαν οι πάροχοι του ΕΟΠΥΥ και παρά την εξαγγελία πληρωμής τριών εκ των οφειλομένων μηνών του 2015, οι ημέρες κυλούν βασανιστικά αργά για τις περιορισμένες δυνατότητες επιβίωσης των ιατρών του ΕΟΠΥΥ.

Διαμαρτυρόμαστε έντονα για την ολιγωρία του Οργανισμού όσον αφορά την οριστικοποίηση των ενταλμάτων και απαιτούμε την ταχεία επίσπευση της πληρωμής του τρίτου τριμήνου του 2015, καθώς και άμεση ενεργοποίηση της επόμενης πληρωμής τον Φεβρουάριο 2016, ώστε να αποκατασταθεί η ομαλή ροή, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα εκ της συμβάσεως» σημειώνει η πρόεδρος της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ Άννα Μαστοράκου.

Και αυτή η στάση πληρωμών του ΕΟΠΥΥ δε φέρνει μόνο έλλειψη ρευστότητας στους γιατρούς αλλά τους κάνει να πληρώνουν και από την τσέπη τους καθώς υπερφορολογούνται τα …ανείσπρακτα εισοδήματα.
Εκτός αυτού υπάρχει και η παρακράτηση του 10% των ιατρικών επισκέψεων και πράξεων από τον ΕΟΠΥΥ που εκκρεμούν από το έτος 2012.
Και το ζήτημα είναι ότι ενώ δίνονται σχετικές διαβεβαιώσεις στους γιατρούς, τα λόγια μένουν απλά…λόγια.

«Παρά τις επαναλαμβανόμενες δεσμεύσεις, δεν έχει δοθεί ακόμη εντολή εκκαθάρισης του υπολειπόμενου 10% των επισκέψεων και δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η τελική εκκαθάριση του 10% των ιατρικών πράξεων/ εξετάσεων» υπογραμμίζει η πρόεδρος της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ.

Γι αυτό και η Ένωση προαναγγέλλει έναρξη επίσχεσης εργασίας από την Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2016, σε περίπτωση μη πληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του τρίτου τριμήνου του 2015, εντός της συμφωνηθείσας προθεσμίας.

Να σημειωθεί πως σε αυτές τις περιπτώσεις οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ θα πρέπει να πληρώνουν με δικά τους χρήματα τις επισκέψεις και τις ιατρικές πράξεις στους γιατρούς και στη συνέχεια να διεκδικούν τα χρήματά τους από τον ΕΟΠΥΥ.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button