ΆρθραΡεπορτάζ υγείας

Απλήρωτοι οι εργαζόμενοι στην Υγεία! Χωρίς ρευστό σε ΕΣΥ και ιδιωτικές κλινικές!

Το ότι οι εφημερίες στα δημόσια νοσοκομεία πληρώνονται όποτε και …αν, είναι γνωστό. Όμως το ότι και εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα της Υγείας εν μέσω κρίσης δεν πληρώνονται, ίσως να μην είναι το ίδιο γνωστό.
Παρά το γεγονός ότι ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής ανακοίνωσε πως εξεδόθη κοινή υπουργική απόφαση με τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη για την αποπληρωμή των εφημεριών στα δημόσια νοσοκομεία με 24 εκατ. ευρώ, μέχρι στιγμής δεν έχει …βρεθεί ούτε η υπουργική απόφαση αλλά ούτε και το ρευστό.

Είναι ενδεικτικό πως η Αριστερή Ριζοσπαστική Συνεργασία Ιατρών, αναζητά επίσης την υπουργική απόφαση που υποτίθεται θα έλυνε το πρόβλημα. Όπως σημειώνει σε ανακοίνωση της: «Φτάσαμε αισίως 15 Μαρτίου και ακόμα δεν έχουν αποζημιωθεί οι δεδουλευμένες εφημερίες των νοσοκομειακών γιατρών μηνός Δεκεμβρίου. Μάλιστα, σε πάρα πολλά νοσοκομεία ούτε καν του Νοεμβρίου.

Η νέα πολιτική ηγεσία του Υπ. Υγείας εδώ και ενάμιση μήνα, ανακάλυψε “διαδικαστικό πρόβλημα” (αλλαγή στον τρόπο δημοσιονομικού ελέγχου), το οποίο άφησε πίσω της η προηγούμενη πολιτική ηγεσία. Ένα διαδικαστικό πρόβλημα του οποίου η ύπαρξη ΑΜΦΙΣΒΗΤΕΙΤΑΙ από έμπειρους υπηρεσιακούς παράγοντες σε μισθοδοσίες μεγάλων νοσοκομείων, τόσο σε Αθήνα όσο και σε Θεσσαλονίκη, οι οποίοι από την αρχή έλεγαν πως ΑΠΛΟΥΣΤΑΤΑ το …”πρόβλημα” ήταν πως δεν απελευθερώνονταν να αναγκαία κονδύλια ώστε να προωθηθούν τα εντάλματα προς τους/τις παρέδρους και στη συνέχεια προς την Ενιαία Αρχή Πληρωμών».

Σε ότι αφορά στην περιβόητη απόφαση για τις εφημερίες, η Αριστερή Ριζοσπαστική Συνεργασία Ιατρών υπογραμμίζει: «Με τα πολλά πριν 10 μέρες υπογράφτηκε κοινή Υπ. απόφαση των Υπ. Υγείας και Οικονομικών, η οποία υποτίθεται πως “λύνει” το θέμα, και μάλιστα υποτίθεται πως τακτοποιεί επίσης οφειλές και προηγούμενων ετών. Έλα όμως που ακόμη δεν έχει επισημοποιηθεί με ΦΕΚ η συγκεκριμένη Υπ. απόφαση …».

Δεν είναι όμως μόνο οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία που ακόμη περιμένουν να πληρωθούν εφημερίες και υπερωρίες. Είναι και οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα.
Είναι ενδεικτικό πως χρειάστηκε και ειδική κινητοποίηση των σωματείων για να γνωστοποιηθεί το θέμα.

Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Σωματείου των εργαζομένων στον Ευαγγελισμό Ηλίας Σιώρας, το περασμένο Σάββατο 14 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε ειδική συγκέντρωση έπειτα από κάλεσμα του Σωματείου Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών, Γηροκομείων, Εργαστηρίων, Διαγνωστικών Κέντρων και Συναφών Χώρων, και του Συνδικάτου Εργαζομένων στην Ιδιωτική Υγεία Πειραιά. Στόχος να γίνει γνωστό το πρόβλημα της απλήρωτης εργασίας και στον ιδιωτικό τομέα της Υγείας.

Οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν μαζική παράσταση μπροστά στην κλινική «ΚΥΑΝΟΥΣ ΣΤΑΥΡΟΣ» και στη συνέχεια πικετοφορία μέχρι την Πανόρμου σε άλλη ιδιωτική κλινική.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button