ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείαςΦάρμακα

Απλουστεύονται οι διαδικασίες για τις κλινικές μελέτες των φαρμάκων!

Πιο απλές γίνονται πλέον οι διαδικασίες για τις κλινικές μελέτες των φαρμάκων, καθώς όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΦ, πλέον οι εταιρείες θα μπορούν να καταθέτουν τα δικαιολογητικά τους ηλεκτρονικά.
Μπορεί να μην είναι και το πιο μεγάλο βήμα, αποτελεί ωστόσο μια πρώτη έναρξη για να αρχίσει σιγά σιγά και η χώρα μας να πλησιάζει σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, όπου οι κλινικές μελέτες γίνονται με σχετικά γρήγορες διαδικασίες ενώ επωφελούνται τόσο οι ασθενείς, όσο και τα νοσοκομεία.

Όπως γνωστοποίησε ο ΕΟΦ, από την 1η Δεκεμβρίου 2018 πλέον η κατάθεση των δικαιολογητικών θα γίνεται σε ηλεκτρονική μορφή.
Σημειώνει χαρακτηριστικά ο ΕΟΦ ότι «προς απλούστευση των διαδικασιών υποβολής των αιτήσεων αρχικών εγκρίσεων αλλά και τροποποιήσεων κλινικών δοκιμών στο Τμήμα Κλινικών Δοκιμών του ΕΟΦ αναφορικά με τα δικαιολογητικά του παραρτήματος Ι της εγκυκλίου του ΕΟΦ με Α.Π. 88148/23.12.2010, παρακαλούμε όπως από 1.12.2018 όλα τα δικαιολογητικά να κατατίθενται σε ηλεκτρονική μορφή (συγκεντρωτικά σε 1 και μόνο CD)».

Βέβαια το … hard copy δεν αποφεύγεται και πάλι καθώς σε έντυπη μορφή θα πρέπει να κατατιθενται στον ΕΟΦ η συνοδευτική επιστολή της αρχικής αίτησης, το έντυπο της αίτησης κλινικής δοκιμής στην Ελληνική αλλά και το σχετικό παράβολο από την Τράπεζα Της Ελλάδος.

Πάντως είναι ενδεικτικό ότι η Ελλάδα, παρότι εκδηλώνεται ενδιαφέρον από πολλές φαρμακευτικές εταιρείες να πραγματοποιήσουν κλινικές μελέτες, κατορθώνει ετησίως να κερδίζει περί τα 80 με 100 εκατ. ευρώ, ενώ εκτιμάται ότι θα μπορούσε να κερδίσει τουλάχιστον 400 εκατ. ευρώ. Διαβάστε ΕΔΩ ενδεικτικά: «Πόσα χρήματα χάνει η Ελλάδα από τις κλινικές μελέτες;

Να σημειωθεί ότι το 2017 είχε εκδοθεί νέο θεσμικό πλαίσιο με τους όρους και τις προϋποθέσεις των κλινικών μελετών στη χώρα μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δείτε το πόρισμα για τα φάρμακα από την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής! Όλες οι πληροφορίες

Τέλος τα αντιβιοτικά χωρίς συνταγή! Τι ζητά ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ

Ήρθε η ανάπτυξη! Θα κλείσουν 7 στις 10 ελληνικές φαρμακευτικές εταιρείες

Αυστηρή προειδοποίηση ΕΟΦ για επικίνδυνα ομοιοπαθητικά φάρμακα! Ποια είναι τα ύποπτα

Γέμισε πλαστά αντικαρκινικά φάρμακα το ίντερνετ! Σαρώνουν την ελληνική αγορά οι αρχές

Σχετικά Άρθρα

Back to top button