Ειδήσεις ΥγείαςΣέξ

Αποτρίχωση στα γεννητικά όργανα: Ποιοι οι κίνδυνοι για την υγεία;

Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες η αποτρίχωση στα γεννητικά όργανα αυξάνουν τον κίνδυνο μετάδοσης σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων (ΣΜΝ) που μεταφέρονται από το ένα άτομο στο άλλο με τα σωματικά υγρά (π.χ. χλαμύδια, γονόρροια) αλλά και με την άμεση δερματική επαφή, όπως τα κονδυλώματα και ο έρπης των γεννητικών οργάνων.

Μια εξήγηση που δίνουν είναι ότι η αποτρίχωση προκαλεί «μικρορρήξεις» στο δέρμα, διευκολύνοντας έτσι την είσοδο βακτηρίων και ιών, λένε οι ερευνητές.

Κίνδυνοι από το ξυραφάκι

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Sexually Transmitted Infections (British Medical Journal) κατέδειξε ότι οι δείκτες εξάπλωσης ενός ΣΜΝ που ονομάζεται μολυσματική τέρμινθος αυξάνονται όσο πιο δημοφιλής γίνεται η πρακτική της αποτρίχωσης στα γεννητικά όργανα.

Η αποτρίχωση στα γεννητικά όργανα, κυρίως με το ξυραφάκι, μπορεί να οδηγήσει σε μικροτραυματισμούς, με τις πληγές να αποτελούν σημείο εισόδου για βακτήρια, παράσιτα και ιούς, όπως ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) που προκαλεί τα κονδυλώματα.

 

Την ίδια στιγμή ο ερεθισμός στα γεννητικά όργανα σε συνδυασμό με την υγρασία και την υψηλή θερμοκρασία που επικρατεί στην περιοχή αυτή συνθέτουν το ιδανικό περιβάλλον για να αναπτυχθούν οι παθογόνοι μικροοργανισμοί.

Επίσης οι ερευνητές πιστεύουν ότι υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της αποτρίχωσης στα γεννητικά όργανα και άλλων ΣΜΝ όπως τα κονδυλώματα και οι βακτηριακές λοιμώξεις του δέρματος.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button