Ειδήσεις ΥγείαςΟμορφιά

Αποτρίχωση στο μπικίνι: Ποιοι οι κίνδυνοι για τις γυναίκες

Η περιποίηση στην περιοχή του μπικίνι απασχολεί τις περισσότερες γυναίκες ενόψει του καλοκαιριού και η σωστή ενημέρωση είναι σημαντική για να αποφύγετε τυχόν δυσάρεστες παρενέργειες.

Σχετική μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση JAMA Dermatology έδειξε ότι κυρίως οι νεαρές σε ηλικία, επιλέγουν να απομακρύνουν την τριχοφυΐα από την περιοχή των γεννητικών οργάνων για λόγους αισθητικούς  αλλά και υγιεινής.

Αρκετές γυναίκες δήλωσαν επίσης ότι επιλέγουν την αποτρίχωση επειδή το επιθυμεί ο σύντροφός τους, ενώ κάποιες το κάνουν για να είναι «περιποιημένες» όταν θα επισκεφθούν το γυναικολόγο. Η δημοφιλέστερη μέθοδος αποτρίχωσης μεταξύ των γυναικών ήταν το ξυραφάκι (σε ποσοστό 73%).

Πάντως η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Δρ Τάμι Ράουεν, Γυναικολόγος-Μαιευτήρας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο, επισημαίνει ότι “ουδέν καλόν αμιγές κακού”

Δείτε ποιοι είναι οι κίνδυνοι για τις γυναίκες

Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΣΜΝ)

Είτε με ξυραφάκι, είτε με κερί, η αποτρίχωση φέρνει και μικροσκοπικές πληγές στην επιδερμίδα, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για την πιο ευαίσθητη περιοχή σε όλο σας το σώμα.

Οποιαδήποτε λοίμωξη που απαιτεί επαφή για να μεταδοθεί θα είναι πιο εύκολο να σας κολλήσει αν υπάρχει κάποια πληγή στο δέρμα. Αυτό μπορεί να είναι οτιδήποτε, από εμφανή κοψίματα μέχρι και μικροσκοπικές πληγές στις ρίζες των θυλακίων των τριχών που δεν είναι καν ορατές με το μάτι.

Ο έρπης, τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων και άλλα ΣΜΝ έχουν αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης μέσω κάποιου τραύματος του δέρματος.

Μολύνσεις

Η αποτρίχωση, ειδικά όταν γίνεται με κερί και οι τρίχες αφαιρούνται εντελώς από την περιοχή των γλουτών, αυξάνει τον κίνδυνο όχι μόνο των ΣΜΝ, αλλά και των πιο απλών μολύνσεων καθώς αυξάνονται οι πιθανότητες διάφορα βακτήρια να εισέλθουν στο σώμα και κατά συνέπεια να προκληθούν  δερματικές λοιμώξεις και ακόμα και βαθιά φλεγμονή (κυτταρίτιδα) σε ορισμένες περιπτώσεις.

Το μολυσματικό κηρίο και το βακτήριο ringworm είναι οι πιο πιθανές μολύνσεις μετά από αποτρίχωση στην περιοχή του μπικίνι.

Τρίχες που γυρίζουν προς τα μέσα

Οι τρίχες που γυρίζουν είναι αυτές που αντί να ακολουθήσουν ευθεία πορεία, «παγιδεύονται» κάτω από την επιφάνεια του δέρματος όταν τα νεκρά κύτταρα φράζουν το θύλακα.

Το αποτέλεσμα είναι να προκαλείται οίδημα, πόνος και ερεθισμός και πιθανώς μια σοβαρή μόλυνση (θυλακίτιδα).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μύκητες γεννητικών οργάνων: Δείτε πέντε πιθανές αιτίες

Σχετικά Άρθρα

Back to top button