Ειδήσεις Υγείας

Απόστημα στο δόντι: Ανακουφιστείτε άμεσα από τον πόνο

Το οδοντικό απόστημα είναι μια φλεγμονή στη ρίζα του δοντιού ή μεταξύ του δοντιού και του ούλου, η οποία συνοδεύεται από πόνο.

Συνήθως το απόστημα προκαλείται από τερηδόνα, ουλίτιδα, περιοδοντίτιδα ή από κάποιο τραυματισμό του δοντιού, π.χ. κάταγμα ή αποτριβή. Μπορεί, επίσης, να προκύψουν από παλαιότερες οδοντιατρικές εργασίες, οι οποίες αλλοιώνονται με την πάροδο του χρόνου

Συμπτώματα

Όταν υπάρχει απόστημα, ο ασθενής εκτός από τον έντονο πονόδοντο μπορεί να έχει:

– Πυρετός

– Πόνος κατά τη μάσηση

– Ευαισθησία του δοντιού στο ζεστό ή στο κρύο

Πικρή γεύση στο στόμα

– Κακοσμία

Πρησμένοι λεμφαδένες στο λαιμό

Ερυθρότητα και πρήξιμο των ούλων

– Ανοιχτό έλκος που πυορροεί στην επιφάνεια του ούλου


Αντιμετώπιση

Για την καταπολέμηση της φλεγμονής, ενδέχεται να χρειαστεί να ανοιχτεί το απόστημα και να γίνει παροχέτευση του πύου. Αυτό μπορεί να γίνει μέσα από το δόντι με μια διαδικασία που είναι γνωστή ως απονεύρωση.

Για να υποχωρήσει ο πόνος μπορείτε να πάρετε κάποιο παυσίπονο.

Στην περίπτωση όμως που το απόστημα σπάσει από μόνο του, κάντε πλύσεις με ζεστό νερό για να το καθαρίσει το στόμα σας και να επιταχυνθεί η αποστράγγιση του υγρού από το απόστημα. Μην το αμελήσετε και επισκεφτείτε το δυνατόν συντομότερα έναν οδοντίατρο.

Το λοιμώδες πρήξιμο, που συνοδεύει ένα οδοντικό απόστημα, είναι διαφορετικό από το φλεγμονώδες πρήξιμο και, ως εκ τούτου, η εφαρμογή πάγου, ή κρύων επιθεμάτων στην περιοχή δεν συνιστάται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Προδιαβήτης: Δείτε πως θα μειώσετε τον κίνδυνο

.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button