Πολιτική Υγείας

Απόφαση Βορίδη για κλινικές μελέτες στο παρά πέντε! Τι υποσχέθηκε ο υπ.Υγείας

 

Εξπρές διαδικασίες για τις κλινικές μελέτες είχε υποσχεθεί πρόσφατα ο Μάκης Βορίδης αλλά και η ελληνική κυβέρνηση στην τρόικα, ώστε τα δημόσια νοσοκομεία να μπορούν να εισπράξουν επιπλέον χρήματα.

 

Ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε μιλώντας στο συνέδριο με θέμα «Κλινική έρευνα: Ώρα για δράση» (Clinical Research Conference 2014) που διοργάνωσε η εταιρία Ethos Media S.A. σε συνεργασία με το περιοδικό Pharma & Health Business, πως ήδη έχει προωθήσει-υπογράψει δύο αποφάσεις για να γίνουν οι διαδικασίες εξπρές.
Ωστόσο όλα εξαρτώνται από τις εκλογές καθώς ελάχιστες ημέρες παραμένουν για οποιαδήποτε απόφαση.

 

Πάντως ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης πριν λίγες ημέρες στο περιβόητο email που απέστειλε στην τρόικα για να δεσμευτεί για τα μέτρα που είναι σε εξέλιξη στη χώρα μας, είχε επισημάνει πως εντός του 2015 θα ξεκινήσουν με πολύ γρήγορες διαδικασίες οι κλινικές μελέτες στα νοσοκομεία ώστε να επιφέρουν άλλα 50 εκατ. ευρώ στα ταμεία του ΕΣΥ.

 

Βέβαια αυτό που …ξέχασε η κυβέρνηση να τονίσει στους δανειστές είναι πως σήμερα τα δημόσια νοσοκομεία μέσω των Υγειονομικών Περιφερειών, υπάρχουν διάφορα προσκόμματα και κλινικές μελέτες γίνονται με το σταγονόμετρο.

 

Είναι ενδεικτικό πως ενώ η Ελλάδα θα μπορούσε ακόμη και 400 εκατ. ευρώ το χρόνο να εισπράττει από φαρμακευτικές εταιρείες για κλινικές μελέτες, το πολύ να εισπράττει σήμερα 80 με 90 εκατ. ευρώ.

 

Και το ζήτημα είναι πως η επίσπευση των διαδικασιών αποτελεί σχεδόν για όλους τους υπουργούς Υγείας …προτεραιότητα αλλά ουδείς το υλοποιεί.
Ακόμη και ο Μάκης Βορίδης είχε δηλώσει πρόσφατα πως θα θεσμοθετήσει για να ξεπεραστούν τα γραφειοκρατικά εμπόδια αλλά τελικά ούτε τροπολογία δε φαίνεται να υπάρχει.

 

Και το ζήτημα είναι πως η αγορά περιμένει καιρό τώρα την υπόθεση «κλινικές μελέτες» αλλά και χιλιάδες ασθενείς που βρίσκονται στο κατώφλι της ζωής τους καθώς δεν υπάρχει θεραπεία για την πάθησή τους.

 

Μέσω προγραμμάτων κλινικών μελετών πολλοί ασθενείς θα μπορούσαν να κερδίσουν μια ελπίδα καθώς θα δοκιμάζονται φάρμακα που βρίσκονται σε πρώτο στάδιο για την καταπολέμηση σοβαρών ανίατων ασθενειών.

 

Το θέμα συζητήθηκε εκτενώς παρουσία του υπουργού Υγείας Μάκης Βορίδης σε ειδικό συνέδριο με θέμα «Κλινική έρευνα: Ώρα για δράση» (Clinical Research Conference 2014).

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button