ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Από την πρόληψη στα…επείγοντα! Στα κάγκελα οι γενικοί γιατροί για τις μετακινήσεις στα νοσοκομεία

Οι γενικοί γιατροί όλης της χώρας είναι στα κάγκελα καθώς ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός με μια αιφνιδιαστική του απόφαση μετακινεί τους Γενικούς Γιατρούς από το ΠΕΔΥ και τα Κέντρα Υγείας, στα επείγοντα των νοσοκομείων.
Δείτε ΕΔΩ όλες τις λεπτομέρειες της μετακίνησης αυτής: «Μεταφορά εξπρές γενικών γιατρών από το ΠΕΔΥ στα νοσοκομεία! Όλες οι λεπτομέρειες»

Όπως σημειώνουν τα μέλη της Ελληνικής Ένωσης Γενικής Ιατρικής, με τον τρόπο αυτό απαξιώνεται η ειδικότητα του Γενικού Γιατρού ενώ υποβαθμίζονται και οι μονάδες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Γενικής Ιατρικής Ανάργυρος Μαριόλης σημειώνει χαρακτηριστικά: «Στην πρόσφατη συνάντηση αντιπροσωπείας των ΔΣ της ΕΝΩΣΗΣ και της ΕΛΕΓΕΙΑ με τον υπουργό υγείας κ. Ξανθό και η οποία τελεσφόρησε μόνο μετά από συνεχή αιτήματα της Ένωσης, δόθηκε η ευκαιρία, να τεθούν στον υπουργό, όλα τα ζητήματα που απασχολούν τους συναδέλφους Γενικούς Ιατρούς, είτε αυτοί είναι ενταγμένοι
στο ΕΣΥ, είτε είναι ιδιώτες.

Δυστυχώς ο υπουργός επιβεβαίωσε τις φήμες που κυκλοφορούσαν.

Ο υπουργός ξεκαθάρισε πως θα αφορά μετακίνηση σε ΤΕΠ και όχι σε κλινικές και πως στα νοσοκομεία θα υπάρχει ταυτόχρονη παρουσία ιατρών ειδικοτήτων. Εμείς από την πλευρά μας καταγγείλαμε τη διαδικασία του “εντέλλεσθε” και των αυθαιρέτων προγραμμάτων από τις ΥΠΕ, θέσαμε τους προβληματισμούς μας για την αποψίλωση των μονάδων ΠΦΥ, την απουσία οργανωμένων, αυτοτελών ΤΕΠ στα νοσοκομεία, την μη εξειδίκευση στην Επείγουσα Ιατρική της πλειοψηφίας των Γενικών Γιατρών κλπ, και ζητήσαμε και πήραμε τη βεβαίωση του υπουργού πως θα μας στείλει την απόφαση προ της έκδοσης της, προκειμένου να καταθέσουμε τις προτάσεις μας».

Βέβαια οι μετακινήσεις αυτές των γενικών γιατρών δεν είναι τυχαίες. Παρά τις δηλώσεις περί προσλήψεων στο ΕΣΥ, οι δυνατότητες είναι περιορισμένες λόγω της …απαγόρευσης της τρόικας.

Αξιοσημείωτο είναι όμως ότι οι γενικοί γιατροί διαμαρτύρονται και για την έλλειψη ενημέρωσης για τις σχεδιαζόμενες αλλαγές στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που προωθεί η ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

«Παράλληλα θέσαμε στον υπουργό με εμφατικό τρόπο την αγωνία μας για τη σχεδιαζόμενη από τους συνεργάτες του μεταρρύθμιση στην ΠΦΥ της χώρας (ιατρεία γειτονιάς κλπ) και συνάμα την πικρία μας για το ότι, τόσο η ΕΛΕΓΕΙΑ, ο επίσημος επιστημονικός φορέας της ειδικότητας, όσο και η Ένωση, ο επαγγελματικός φορέας,
δεν προσκλήθηκαν και δεν συμμετείχαν στη διαβούλευση για τη μεταρρύθμιση του φυσικού τους χώρου.

Ζητήσαμε έστω και την τελευταία στιγμή να δούμε το προσχέδιο και να κάνουμε, ως οι πλέον ειδικοί, τις προτάσεις μας για μια ποιοτική και αποδοτική ΠΦΥ για όλους τους πολίτες. Για άλλη μια φορά τονίσαμε πως τυχόν αποζημίωση του οικογενειακού γιατρού με πάγια αντιμισθία αντιστοιχεί με εξουδετέρωση του θεσμού πριν την
εφαρμογή του.

Και αυτό ενώ όλα τα επιτυχημένα συστήματα υγείας στον κόσμο προβλέπουν μεθόδους αποζημίωσης των οικογενειακών ιατρών, που συνδυάζουν καινοτόμες προσεγγίσεις, που αναζητούν την αξία στη φροντίδα (P4P, Value Based), με την παραδοσιακή «κατά κεφαλήν» (per capita) αμοιβή» αναφέρουν τα μέλη της Ελληνικής Ένωσης Γενικής Ιατρικής.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button