ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Από τον Σεπτέμβριο οι αλλαγές στα ιατρικά συνέδρια! Τι προβλέπει νέα εγκύκλιος

Με νέα εγκύκλιό του το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ) ενημερώνει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (γιατρούς, φαρμακευτικές, επιστημονικές εταιρείες κ.λ.π.), ότι οι αλλαγές στα ιατρικά συνέδρια που θεσμοθετήθηκαν πρόσφατα από το υπουργείο Υγείας, θα αρχίζουν να εφαρμόζονται από την 1η Σεπτεμβρίου.

Στο πλαίσιο αυτό δημιουργείται Επιτροπή Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης στο Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕ.Σ.Υ.) με σκοπό την εξυγίανση του τοπίου των υφιστάμενων Επιστημονικών Εταιρειών μέσα από μία σαφώς καθορισμένη διαδικασία πιστοποίησης.

Έργο της επιτροπής θα είναι η πιστοποίηση των Ιατρικών Εταιρειών που αντιστοιχούν σε κάθε αναγνωρισμένη ειδικότητα και εξειδίκευση (οι Εταιρείες αυτές μετονομάζονται σε Επιστημονικές Ιατρικές Κοινότητες και Επιστημονικές Οδοντιατρικές Κοινότητες), καθώς και η πιστοποίηση επιστημονικά διασυνδεόμενων Ιατρικών Εταιρειών με τις Επιστημονικές Ιατρικές Κοινότητες, σύμφωνα με συγκεκριμένα επιστημονικά κριτήρια.

Κάθε Επιστημονική Εταιρεία που θα πιστοποιείται με τη διαδικασία που προβλέπει Υπουργική Απόφαση, θα εγγράφεται σε επίσημο μητρώο που τηρείται στο Υπουργείο Υγείας και στο ΚΕ.Σ.Υ. Σε κάθε Επιστημονική Ιατρική Κοινότητα δημιουργείται Επιτροπή Εκπαίδευσης και Επιτροπή Επαγγελματικών Θεμάτων.

Παράλληλα ορίζονται τα μόρια συνεχιζόμενης εκπαίδευσης (CME) για όσους γιατρούς παρακολουθούν τις δραστηριότητες αλλά και τα όρια του κόστους εγγραφής για κάθε μία από τις επιστημονικές δραστηριότητες, ανάλογα με τη μορφή και τη διάρκεια τους.

Κριτήριο έγκρισης των εκπαιδευτικών εκδηλώσεων/δραστηριοτήτων είναι το επιστημονικό τους περιεχόμενο, συνεκτιμώντας τις τρέχουσες επιστημονικές εξελίξεις, τη δυναμική και το ενδιαφέρον των προτεινόμενων γνωστικών αντικειμένων.

Επίσης κρίνεται από το εύρος, την πρωτοτυπία και γενικά την ποιότητα των κατατεθειμένων προγραμμάτων, την εγκυρότητα του φορέα διοργάνωσης, την εκπαιδευτική εμπειρία των ομιλητών, καθώς και την επιστημονική ομάδα που απευθύνονται.

Έλεγχος από το ΚΕΣΥ

Το ΚΕ.Σ.Υ θα ελέγχει την χρηστή κατάρτιση και εκτέλεση των προϋπολογισμών των εκδηλώσεων/δραστηριοτήτων και θα επιβλέπει την τήρηση των κανόνων δεοντολογίας μεταξύ των γιατρών, των επιστημονικών εταιρειών και των φαρμακευτικών εταιρειών. Διαβάστε ΕΔΩ πόσα χρήματα θα μπορούν να δίνουν οι φαρμακευτικές εταιρείες ανά συνέδριο: «Ιατρικά συνέδρια: Όλες οι αλλαγές για γιατρούς και φαρμακευτικές! Τι προβλέπει εγκύκλιος»

Να σημειωθεί ότι η αρμοδιότητα για τα ιατρικά συνέδρια περνά από τον ΕΟΦ που ήταν επί σειρά ετών, στο Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ) το οποίο και θα δίνει το πράσινο φως για τη διοργάνωσή τους ή θα μπλοκάρει μία επιστημονική εκδήλωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ιατρικά συνέδρια: Οι επίσημες ανακοινώσεις για τις αλλαγές! Τι λέει το υπ. Υγείας

Σχετικά Άρθρα

Back to top button