Ειδήσεις Υγείας

Απώλεια όσφρησης: Δείτε τι μπορεί να φταίει

Aν και οι περισσότεροι θεωρούμε την αίσθηση της όσφρησης δεδομένη, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι κινδυνεύει περισσότερο από όλες τις άλλες αισθήσεις. Αρκετές φορές πάντως η ενοχλητική αυτή κατάσταση συνοδεύεται και με απώλεια της γεύσης, γι αυτό και είναι τόσο δυσάρεστη και ενοχλητική.

Οι ένοχες αιτίες που προκαλούν την ανοσμία είναι:

Προσωρινός ή μόνιμος ερεθισμός του βλεννογόνου  στο εσωτερικό της μύτης. Αυτό προκαλείται αναφέρουν οι ειδικοί επιστήμονες της mayo clinc εξαιτίας ενός κοινού κρυολογήματος,  κάποιας αλλεργικής ρινίτιδας ή και γρίπης με συνέπεια να χάνεται η όσφρηση. Ανοσμία όμως μπορεί να προκληθεί και όταν εμποδίζεται η ροή του αέρα στη μύτη.

Ιγμορίτιδα

H ιγμορίτιδα είναι μία πάθηση που μπορεί να προκαλέσει διαταραχές στην όσφρηση.Όταν τα ιγμόρεια κλείνουν προκαλείται ρινική συμφόρηση, με αποτέλεσμα την ολική ή μερική απώλεια και της όσφρησης.

Κοινό κρυολόγημα

Η απώλεια της όσφρησης που προκαλείται από κρυολογήματα, αλλεργίες ή φλεγμονές των κόλπων του προσώπου είναι παροδική και διαρκεί λίγες μόνο μέρες. Εάν όμως διαπιστώσετε ότι δεν υποχωρεί συμβουλευτείτε το γιατρό σας για να αποκλειστούν πιο σοβαρές καταστάσεις.

Γήρανση

Όσο τα χρόνια περνούν , όλες οι αισθήσεις μας παρουσιάζουν μια αναπόφευκτη επιδείνωση και η όσφρηση δεν αποτελεί εξαίρεση. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στατιστικά, πάνω από το 75% των ανθρώπων 80 ετών και άνω αντιμετωπίζουν σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό απώλεια όσφρησης. Τόσο η γήρανση όσο και οι παθήσεις που τη χαρακτηρίζουν (π.χ. Αλτσχάιμερ, Πάρκινσον) συγκαταλέγονται στις μη αναστρέψιμες αιτίες της απώλειας όσφρησης.

Θεραπεία

Ο θεράπων ιατρός μπορεί να σας συνταγογραφήσει ένα αντιβιοτικό για τη θεραπεία της βακτηριακής λοίμωξης, αντιισταμινικά και αποσυμφορητικά μύτης για την αλλεργική ρινίτιδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Υπόταση: Πότε να ανησυχήσετε;

Σχετικά Άρθρα

Back to top button