ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείαςΦάρμακα

Αρχίζουν τα «παζάρια» για τις τιμές στα φάρμακα! Πως θα μειώνονται από ειδική επιτροπή

Τις τελευταίες ημέρες υπήρχαν συνεχείς διαπραγματεύσεις μεταξύ του κλάδου των φαρμακευτικών επιχειρήσεων και της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να ξεκινήσει η λειτουργία της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης και να ορισθούν τα πρόσωπα.

Το υπουργείο Υγείας υπέγραψε τελικώς με το υπουργείο Οικονομικών τη σχετική απόφαση και ορίσθηκαν τα μέλη τα οποία να σημειωθεί ότι δεν αμείβονται.

Πρόεδρος της Επιτροπής ορίσθηκε ο Δημήτριος Γεωργακέλος, καθηγητής Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, παλαιός γνώριμος του νέου προέδρου του ΕΟΠΥΥ ο οποίος επίσης προέρχεται από το Πανεπιστήμιο Πειραιώς.
Επίσης την Επιτροπή απαρτίζουν Οικονομολόγοι, στελέχη του ΕΟΠΥΥ, του ΕΟΦ και του ΙΦΕΤ, Φαρμακοποιοί και Γιατροί.

Πάντως οι διαπραγματεύσεις για τις τιμές στα φάρμακα θα ξεκινήσουν με τα λεγόμενα ακριβά που ανήκουν στη «λίστα 3816» και προκαλούν ιδιαίτερα υψηλές δαπάνες στον ΕΟΠΥΥ.
Στο κρεβάτι του …Προκρούστη θα μπουν σε πρώτη φάση φάρμακα που αφορούν περίπου 10 παθήσεις και αποζημιώνονται από την κοινωνική ασφάλιση.

Ωστόσο ανοικτό μένει ακόμη να εξετασθεί το ζήτημα των υποχρεωτικών επιστροφών που θα πρέπει να δίνουν οι φαρμακευτικές εταιρείες (claw back), καθώς ο κλάδος αρνείται να δίνει και μεγάλες εκπτώσεις στον ΕΟΠΥΥ και να επιστρέφει χρήματα εάν ξεπερνιέται ο προϋπολογισμός που έχει ορισθεί.
Οι ακριβείς λεπτομέρειες για το πώς θα γίνονται τα παζάρια με τον ΕΟΠΥΥ, αναμένεται να ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες.

Αξιοσημείωτο είναι πάντως πως στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης επειδή ακριβώς οι μειώσεις θα γίνονται ανά φάρμακο και εταιρεία, οι φαρμακοβιομηχανίες έχουν θέσει ως βασική προϋπόθεση να υπάρχει απόλυτη εχεμύθεια- λένε έγκυρες πηγές του HealthReport.gr–  σχετικά με τις τιμές και τις εκπτώσεις που θα δίνουν.

Άγνωστο παραμένει πως θα διασφαλιστεί η εχεμύθεια αυτή κι αν θα υπάρξει ειδική διαδικασία που θα ακολουθηθεί ώστε να μη διαρρέουν οι τελικές τιμές που μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα στον ανταγωνισμό.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button