ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Ασθενοφόρο το… ωραίο αγροτικό! Πως μεταφέρονται οι ασθενείς στα νησιά

 
Μπορεί η ηγεσία του υπουργείου Υγείας συχνά πυκνά να διαφημίζει την προμήθεια νέων ασθενοφόρων, δε φαίνεται όμως να επαρκούν για να λύσουν όλα τα προβλήματα που υπάρχουν στο ΕΚΑΒ και τα οχήματα, σε όλη τη χώρα. 
 
Άλλωστε στα περισσότερα νησιά και ειδικά τα μικρά, τα ασθενοφόρα είτε είναι παλαιά και μη συντηρημένα, ή δε διαθέτουν καν οδηγούς για να μεταφέρουν τους ασθενείς.
Είναι γνωστή εξάλλου η εικόνα όπου σε πολλές μικρές νησιωτικές κουκίδες οι κάτοικοι αναγκάζονται να μεταφέρουν τους ασθενείς, όσο βαριά και να είναι, ακόμη και με αγροτικά μηχανήματα στην καρότσα, προκειμένου να φθάσουν γρήγορα στο κοντινότερο κέντρο υγείας ή μονάδα υγείας.
Το γεγονός επιβεβαιώνουν και οι εργαζόμενοι στο δημόσιο σύστημα υγείας (ΠΟΕΔΗΝ) περιγράφοντας τις τραγικές εικόνες που επικρατούν ανά τη χώρα:
 
Οι διακομιδές ασθενών γίνονται με σαράβαλα ασθενοφόρα χωρίς πληρώματα ασθενοφόρων με αγροτικά οχήματα, με ιδιωτικά μέσα, θέτοντας σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία των διακομιζόμενων ασθενών”.
 
Ενδεικτική είναι η περίπτωση της Καρπάθου όπου ακόμη και ασθενείς σε σοβαρό κίνδυνο για τη ζωή τους μεταφέρονται σε καρότσες αγροτικών οχημάτων προκειμένου να φθάσουν στη χώρα. Δείτε το ρεπορτάζ του HealthReport.gr ΕΔΩ: “Πεθαίνοντας στο Αιγαίο χωρίς γιατρούς και ασθενοφόρα”
 
Παρότι ο διαγωνισμός για την αγορά νέων ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ “ξεμπλόκαρε” μετά απο χρόνια, φαίνεται ότι ο συνολικός στόλος των ασθενοφόρων απαιτεί αλλαγές προκειμένου οι μεταφορές των ασθενών να γίνονται υπό συνθήκες ασφαλείας. 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button