ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Ασφαλή τα χειρουργεία του Νοσοκομείου Ζακύνθου! Τι αναφέρει το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων

Παραδόθηκε στην ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και διαβιβάστηκε στην 6η Υγειονομική Περιφέρεια και στο Γ.Ν. Ζακύνθου, το πόρισμα της «Τριμελούς Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής για τον Έλεγχο των Προϋποθέσεων Επαναλειτουργίας των Χειρουργείων του Γ.Ν Ζακύνθου».

Στο πόρισμα της επιτροπής αναφέρεται ότι ελέγχθηκε επιτοπίως η υφιστάμενη ετοιμότητα του νοσοκομείου και οι προϋποθέσεις επαναλειτουργίας των χειρουργείων, αφού αξιολογήθηκε το περιεχόμενο των επισυναφθεισών εκθέσεων των προηγούμενων ορισθεισών από το Υπουργείο Υγείας επιτροπών και αφού τα μέλη της επιτροπής συνομίλησαν με εργαζόμενους του νοσοκομείου.

Τα μέλη της επιτροπής αναφέρουν επίσης στο πόρισμά τους ότι «Με βάση το γενόμενο επιτόπιο έλεγχο και την αξιολόγηση όλων των εγγράφων, πορισμάτων και κατά περίπτωση συστάσεων, πιστοποιούμε ότι η ομαλή επαναλειτουργία των χειρουργείων είναι εφικτή και ασφαλής, εφόσον τηρούνται χρονικών και τοπικώς οι ισχύοντες κανόνες και πρωτόκολλα περί της ασφαλούς λειτουργίας του χειρουργείου (συμπεριλαμβανομένων πέραν των χειρουργικών αιθουσών, της αίθουσας Μαίευσης, της αίθουσας Ανάνηψης και της Αποστείρωσης), όπως αυτοί επιβάλλονται από την κείμενη ιατρική νομοθεσία, επιστήμη και τα διεθνή και εναρμονισμένα ευρωπαϊκά τεχνικά πρότυπα».

Στην αναλυτική έκθεση αξιολόγησης της επιτροπής αναφέρεται πως η ασφαλής λειτουργία των χειρουργείων του Γ.Ν. Ζακύνθου, επιβεβαιώνεται από τους ενδελεχείς ελέγχους των αρμόδιων επιτροπών, που πραγματοποιήθηκαν στα:

  • Δίκτυα ιατρικών αερίων και χώρων εγκατάστασης των δεξαμενών των συστοιχιών εφεδρικών κυλίνδρων και του μηχανοστασίου.
  • Σύστημα κλιματισμού
  • Κλιβάνους αποστείρωσης ιατρικών εργαλείων
  • Νέα μηχανήματα αναισθησίας (πρόσφατα αγοράστηκε 1 νέο μηχάνημα αναισθησίας και διατέθηκαν άλλα 2 επιπλέον μηχανήματα σύγχρονης τεχνολογίας από την 6η Υγειονομική Περιφέρεια, αφού συντηρήθηκαν και ελέγχθηκαν)

Επίσης, πραγματοποιήθηκαν όλοι οι απαραίτητοι ειδικοί Μικροβιολογικοί και Λοιμωξιολογικοί έλεγχοι και αντικαταστάθηκαν όλοι οι προ των συμβάντων φαρμακευτικοί παράγοντες και τα αναλώσιμα υλικά.

Τα μέλη της ειδικής επιτροπής είναι οι:

  • Καθηγήτρια Γεωργία Γερολουκά – Κωστοπαναγιώτου, Διευθύντρια της Β’ Πανεπιστημιακής Κλινικής Αναισθησιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, στο ΠΓΝ ΑΤΤΙΚΟΝ
  • Γαρυφαλλιά Πουλάκου, Επιμελήτρια Α’ ΕΣΥ, Παθολόγος – Λοιμωξιολόγος στη Δ’ Πανεπιστημιακή Παθολογική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, στο ΠΓΝ ΑΤΤΙΚΟΝ
  • Παύλος Μπούργαλης, Ηλεκτρονικός Μηχανικός, Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας

Να σημειωθεί ότι πρόσφατα χειρουργός αρνήθηκε να προχωρήσει σε επέμβαση επικαλούμενος προβλήματα ασφάλειας στα χειρουργεία.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας από την πλευρά της καλεί: «όλους τους εμπλεκόμενους με τα χειρουργεία εργαζόμενους του Γ.Ν. Ζακύνθου και ειδικά τους ιατρούς να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να εκτελέσουν το καθήκον τους, όπως αυτό απορρέει από τον όρκο στον Ιπποκράτη αλλά και από την ευθύνη τους απέναντι στους πολίτες της Ζακύνθου και όποιον άλλο χρειαστεί τις υπηρεσίες τους».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε ΦΕΚ η απόφαση για POS και στα ιατρεία! Όλες οι λεπτομέρειες

Γιατροί ΠΕΔΥ: Χειρουργεία και απογευματινά ιατρεία θα μπορούν να κάνουν στα νοσοκομεία! Τι σχεδιάζει το υπ.Υγείας

Για πρόληψη και στα φαρμακεία! Πως θα παρέχονται υπηρεσίες υγείας στη νέα Πρωτοβάθμια

Στο γιατρό με πιστωτική! Έρχονται τα υποχρεωτικά POS στα ιατρεία

Ξεκινά ο διάλογος για την Πρωτοβάθμια με τους γιατρούς! Όλες οι πληροφορίες

Στα ύψη οι συνταγές των φαρμάκων! Τι προτείνουν οι φαρμακοβιομηχανίες για τον έλεγχο της δαπάνης

Σχετικά Άρθρα

Back to top button