Συνεντεύξεις - Άρθρα

Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση: Απαίτηση ένταξης κινήτρων-αντικινήτρων

Παρατηρώντας τις αντικρουόμενες, αλληλοαναιρούμενες και πλήρους ασαφειών δηλώσεις του αρμόδιου Υπουργού, ομολογώ ότι εξεπλάγην θετικά ακούγοντας για α΄φορά από επίσημα χείλη κυβερνητικών παραγόντων πως «ανακάλυψαν την Αμερική», αναφέροντας για συντάξεις χωρίς τις ανάλογες εισφορές, αναπλήρωση εισοδήματος ενεργείας ύψους 100+%, αναντιστοιχία επαρκούς ασφαλιστικής «ηλικίας», εισοδηματικά κριτήρια κ.ο.κ.

Αυτά είναι, λίγο-πολύ, γνωστά σε όσους ασχολούνται πεισματικά με το Ελληνικό φαινόμενο του «βγες κι’εσύ σε σύνταξη». Ο κ. Κατρούγκαλος, όπως και οι προκάτοχοί του, ξεχνούν συστηματικά να αναφέρουν, μιλώντας για το ασφαλιστικό, τα «του οίκου τους».

Ο λόγος φυσικά για το Ταμείο Νομικών, όπου εξακολουθεί να ισχύει το απαράδεκτο καθεστώς της διάκρισης μεταξύ «παλαιών» και «νέων» ασφαλισμένων, με κριτήριο την χρονολογία εγγραφής τους στους Δ.Σ.

Ο κ. Υπουργός, όπως και ο τηλεοπτικότατος «αμελής» συνάδελφός του, αλλά και πλήθος άλλοι «υπερασπιστές του Κοινωνικού Κράτους», διαπρέποντας στον επαγγελματικό στίβο ως «εργολάβοι» εργατικών και ασφαλιστικών διεκδικήσεων, καταβάλλουν ως ίδια εισφορά στο Τ.Ν. το ποσό των € 160 μηνιαίως (σήμερα), δικαιούμενοι σύνταξης ύψους –circa- € 1.100.

Σε αντίθεση, χιλιάδες συνάδελφοί τους πανελλαδικά, υποχρεούνται σε εισφορές τ. O.A.E.E. (τεκμαρτός υπολογισμός βάσει χρόνου εγγραφής και άσκησης επαγγέλματος) χωρίς ωστόσο να εμφανίζονται στα ακροατήρια, λόγω δραστικής μείωσης της δικηγορικής «ύλης».

Είναι αλήθεια πως, στο πρόσφατο παρελθόν, το εισόδημα των δικηγόρων (όπως και των συμβολαιογράφων και Δικ.Επιμελητών), ενισχύοταν σε μεγάλο ή και συντριπτικό ποσοστό από αστικής φύσεως παραστάσεις, εξώδικα, κοινοποιήσεις, θυροκολλήσεις, επιδόσεις κ.ά, ιδιαίτερα λόγω του «boom» στην οικοδομή, με τις υποχρεωτικές παραστάσεις που διενεργούντο λόγω προσημειώσεων, υποθηκών, εγγραφών στα Υποθηκοφυλακεία, έκδοσης αντιγράφων κ.τ.λ. Για τις εν λόγω αμοιβές, η πρόσθετη συνεισφορά στο Ταμείο Νομικών είναι της τάξεως του 3%, αν δεν με απατά η μνήμη μου.

Σε ό,τι δε αφορά το δηλούμενο εισόδημα, αυτό κατά κανόνα προσδιορίζεται από τα όσα συμποσούνται μέσω των «Γραμματίων Προείσπραξης» της –ελάχιστης- αμοιβής, υποχρεωτικών για την διεξαγωγή της ακροαματικής διαδικασίας στα δικαστήρια, πλέον των όσων δηλώνονταν λόγω έμμισθων ή κατ’αποκοπή αμοιβών από Τράπεζες και επιχειρήσεις.

Αν δεχθούμε τα επιχειρήματα του κ. Κατρούγκαλου και των άλλων «φίλων του λαού», τότε η σύνταξή του θα έπρεπε να κυμαίνεται στα όρια του προνοιακού επιδόματος του Ο.Γ.Α. και των ανασφαλίστων 65άρηδων (χωρίς εμφανή περιουσιακή ικανότητα).

Ο κ. Κατρούγκαλος, «αμελεί» φυσικά να αναφέρει την σχέση μεταξύ ίδιων εισφορών / «Κοινωνικών» Πόρων στο σύνολο των εσόδων του Ταμείου Νομικών, καθώς και το ποσοστό αναπλήρωσης εισοδήματος «ενεργείας» στους συνταξιούχους νομικούς (από άσκηση ελεύθερου επαγγέλματος).

Στο Ασφαλιστικό «υπερ-ταμείο» των επιστημόνων (Δικηγόροι/Συμβολαιογράφοι, Μέλη Τ.Ε.Ε/Τ.Σ.Μ&Ε.Δ.Ε, T.Σ.Α.Υ), οι εν λόγω πόροι υπήρξαν ζωτικής σημασίας, ιδιαίτερα στις εποχές των «παχέων αγελάδων» των Δημοσίων Έργων και των επενδύσεων σε ακίνητα για επαγγελματική και αστική χρήση, με την εξαίρεση των Ιατρών και Φαρμακοποιών, όπου δεν υπάρχει αντίστοιχος.

Η «συντήρηση» χιλιάδων αργούντων, πλην ασφαλιστικά «ενεργών» ασφαλισμένων τoυ Ε.Τ.Α.Α. σε μεγάλο μέρος βασίζεται, είτε σε έμμισθες θέσεις (των «τυχερών»), σε πόρους από ακίνητα (ειδικά για όσους ελάμβαναν, ως μέρος της –αφανούς- αμοιβής τους από επίβλεψη, τα «γωνιακά» μαγαζιά και τα «καλά» διαμερίσματα) και στους ιατρούς με τους ακαδημαϊκους τίτλους και τα διάφορα «τέως» στις ορειχάλκινες πινακίδες των γραφείων τους.

Συμπερασματικά, η εξίσωση,ή καλύτερα ισοπέδωση, του συνόλου των ασφαλισμένων, στην Προκρούστεια κλίνη των οριζόντιων περικοπών, συνιστά, αν όχι ύβρι, πάντως μέγιστο πολιτικό ατόπημα. Με ποιάν ακριβώς λογική –και ηθική- βάση, θα αντιμετωπίσετε με σχετικά ίσους όρους τον 65άρη ιδιωτικό υπάλληλο, ασφαλισμένο στο Ι.Κ.Α (Εισφορά κύριας σύνταξης 20% επί των αποδοχών) με τον 55άρη του στενού Δημοσίου, που κατέβαλε από 0 (έως 31.12.93) έως 6,67% (σήμερα) και απολαμβάνει σύνταξης μ.ο. 70% (μείον τα ανάλογα 35/50ά);

Aπό την άλλη, μήπως σας διαφεύγουν οι συνθήκες εργασιακής ασφάλειας και η συνεχής αξιολόγηση, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στον ιδιωτικό τομέα έναντι του «Χ» Υπουργείου ή της «Ψ» Δ.Ε.Κ.Ω; Πόσοι π.χ. «πελάτες» του Κράτους, «σχολάνε» κάθε Παρασκευή μην γνωρίζοντας αν την Δευτέρα θα έχουν «δουλειά»;
Κατά συνέπεια, εφαρμόστε ό,τι σκέπτεσθε, αλλά ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!!!!!

Σχετικά Άρθρα

Back to top button