Ειδήσεις Υγείας

Ατονία ή κόπωση: Ποιες σοβαρές παθήσεις μπορεί να κρύβει

Σύμφωνα με στοιχεία του Royal College of Psychiatrists, ένας στους 5 ανθρώπους αισθάνεται ασυνήθιστα κουρασμένος και ένας στους 10 έχει παρατεταμένη κούραση. Μάλιστα οι γυναίκες τείνουν να αισθάνονται πιο κουρασμένες από τους άντρες.

Δείτε ποιες είναι οι κυριότερες αιτίες κούρασης:

Έλλειψη ύπνου

Μια από τις αιτίες της κούρασης είναι ο λιγοστός ύπνος. Οι περισσότεροι ενήλικες χρειάζονται 7- 8 ώρες τη νύχτα αλλά ορισμένοι μπορεί να χρειάζονται 5 ή 10. Γενικά, όσο πιο μεγάλος είστε τόσο λιγότερο ύπνο χρειάζεστε.

Αναιμία

Η αναιμία είναι από τις κυριότερες αιτίες που αισθάνεστε συνεχώς κουρασμένοι. Εκδηλώνεται όταν ο οργανισμός δεν έχει αρκετά ερυθρά αιμοσφαίρια για να μεταφέρει επαρκές οξυγόνο στους ιστούς και τα όργανα. Διαγιγνώσκεται εύκολα με εξέταση αίματος.

Θυρεοειδής που υπολειτουργεί

Όταν ο θυρεοειδής υπολειτουργεί  μπορεί να αισθάνεστε κουρασμένοι και να αυξάνεται το βάρος σας.

Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης

Μπορεί να έχει διάφορα συμπτώματα αλλά το κύριο είναι συνεχής ανεξήγητη εξάντληση.

 

Τροφική δυσανεξία

Στην περίπτωση που η ατονία ή η κούραση χειροτερεύει μετά την κατανάλωση ορισμένων τροφών μπορεί να έχετε τροφική δυσανεξία. Χαρακτηριστικό είναι ότι στην περίπτωση κοιλιοκάκης ο οργανισμός αντιδρά άσχημα αν τρώτε γλουτένη. Ο γιατρός μπορεί να ελέγξει αν έχετε τη νόσο με απλή εξέταση αίματος.

Διαβήτης

Σύμφωνα με το Diabetes UK, ένα από τα κύρια μη διαγνωσθέντα συμπτώματα διαβήτη μπορεί να είναι η μεγάλη κούραση.

 

Κατάθλιψη

Η κατάθλιψη δεν προκαλεί μόνο συναισθηματικά προβλήματα αλλά και σωματικά. Κούραση, πονοκέφαλοι και απώλεια όρεξης είναι ορισμένα από τα πιο συχνά σωματικά συμπτώματα.
Αν αισθάνεστε κουρασμένοι για περισσότερο από 2 εβδομάδες αναζητήστε ιατρική συμβουλή. Αν αντιμετωπίστε την κατάθλιψη θα πρέπει να εξαφανιστεί και η κούραση.

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button