Ειδήσεις Υγείας

Ατροφία κόλπου: Ποια είναι τα συμπτώματα & πώς αντιμετωπίζεται

Τα συνηθέστερα συμπτώματα της κολπικής ατροφίας είναι:

Ξηρότητα δυσουρικά ενοχλήματα
Αίσθημα καύσου στο αιδοίο συχνουρία
Πόνος στην σεξ. επαφή νυκτουρία

Κνησμός στο αιδοίο ακράτεια ούρων
Τοπικός ερεθισμός συχνές ουρολοιμώξεις
Δύσοσμη έκκριση

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρουσιάζεται τουλάχιστον ένα σύμπτωμα κολπικής ατροφίας στο 65-70% των εμμηνοπαυσιακών γυναικών, ενώ στο 50% των γυναικών τα συμπτώματα αυτά επιδρούν αρνητικά στη σεξουαλική ζωή, στην καθημερινή ενασχόληση και στην ποιότητα ζωής τους.

Οι πιο συχνές αιτίες για εμφάνιση ατροφικής κολπίτιδας είναι:

Η εμμηνόπαυση

Η υστερεκτομή

Η πρόωρη εμμηνόπαυση, η οποία εμφανίζεται πριν από την ηλικία των 40

Ο Θηλασμός

Η περίοδος μετά την ακτινοθεραπεία ή τη χημειοθεραπεία

Παράλληλα η λήψη ορισμένων φαρκάκων, το κάπνισμα, τα ταμπόν και τα προφυλακτικά ενδέχεται επίσης να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν την κολπική ξηρότητα.

Χωρίς θεραπεία

Υπάρχουν περιπτώσεις που η ατροφική κολπίτιδα αναπτύσσεται τόσο αργά που ενδέχεται μια γυναίκα να μην μπορεί να παρατηρήσει οποιαδήποτε συμπτώματα στην αρχή. Για αυτό είναι σημαντικό να υπάρχει προσεκτική αντιμετώπιση της κατάστασης από τα πρώτα κιόλας στάδια.

Παρά την υψηλή συχνότητα εμφάνισης μόνο το 5 – 10 % γυναικών επιζητούν ιατρική βοήθεια. Τα αίτια αυτής της χαμηλής προσέλευσης είναι κοινωνικά, θρησκευτικά ταμπού για τη φροντίδα του «μήλου της Εύας» στην τρίτη ηλικία, η αντίληψη ότι η ατροφία είναι αποτέλεσμα της γήρανσης και όχι των ορμονικών μεταβολών της εμμηνόπαυσης, ότι δεν είναι δυνατό να αντιμετωπισθεί θεραπευτικά. Η γυναίκα θεωρεί ότι είναι δικό της «κρυφό» θέμα που δεν επιθυμεί να το συζητήσει με το γιατρό, να το κοινοποιήσει.

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button