ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείαςΦάρμακα

Αυξάνεται η δαπάνη για τα νοσοκομειακά φάρμακα! Όλες οι λεπτομέρειες

Ειδικότερα αύξηση του ορίου δαπανών στους λεγόμενους “κλειστούς” προϋπολογισμούς της Υγείας, που είναι και η νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη, ετοιμάζει το υπουργείο Υγείας.

Οι λεγόμενοι κλειστοί προϋπολογισμοί είναι συγκεκριμένα κονδύλια που έχουν προκαθορισθεί και απαγορεύεται η υπέρβασή τους.
Στις περιπτώσεις υπέρβασης τη διαφορά πληρώνουν οι πάροχοι όπως στις περιπτώσεις των φαρμάκων των νοσοκομείων όπου τη διαφορά καταβάλουν οι φαρμακευτικές εταιρείες.

Ειδικότερα από το 2019 και για τα επόμενα τέσσερα χρόνια θα ανακατανεμηθούν στην Υγεία αρχικά 95 εκατ. ευρώ ετησίως, ανάλογα με την αύξηση του ΑΕΠ και έως ότου ολοκληρωθεί το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.

Το κονδύλι αυτό το οποίο αναμένεται να αυξηθεί από το λεγόμενο πλεόνασμα, θα κατανεμηθεί και στα νοσοκομειακά φάρμακα ώστε να μειωθούν και οι υποχρεωτικές εκπτώσεις και επιστροφές των φαρμακευτικών εταιρειών (claw back- rebate). Διαβάστε ΕΔΩ ενδεικτικά τις υποχρεωτικές εκπτώσεις: “Πόσα θα πληρώσουν σε υποχρεωτικές εκπτώσεις οι φαρμακοβιομηχανίες για το 2018! Όλες οι πληροφορίες”

Άλλωστε η λιτότητα των τελευταίων χρόνων είχε κάνει πολλά νοσοκομεία να μη διαθέτουν ακόμη και τα απαραίτητα θεραπευτικά σκευάσματα, καθώς ο κλειστός προϋπολογισμός για τα νοσοκομειακά φάρμακα έχει φθάσει στο κατώτερο όριο και πολύ κάτω από το μέσο όρο της Ευρώπης.

Ενδεικτικά ενώ το 2014 η δαπάνη για τα φάρμακα των νοσοκομείων κυμαινόταν στα 750 εκατ. ευρώ, στη συνέχεια μειώθηκε περαιτέρω με συνέπεια σήμερα να κινείται κοντά στα 450 εκατ. ευρώ.
Αποτέλεσμα όμως είναι να παρατηρούνται ελλείψεις φαρμάκων, να αποσύρονται σκευάσματα από την αγορά και να γίνονται έκτακτες εισαγωγές μέσω ΙΦΕΤ, κ.α.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κουρεύονται οι εισαγωγές νέων καινοτόμων φαρμάκων από τα χαράτσια! Τι ανακοίνωσαν οι φαρμακοβιομηχανίες

Δείτε ποιοι θα παρακολουθούν τη φαρμακευτική δαπάνη μετά από τροποποίηση της Επιτροπής από το υπ.Υγείας!

“Κόπηκαν” 4 νέα σωτήρια φάρμακα για τον καρκίνο από την Ελλάδα! Γιατί δεν εισάγονται

Δείτε πόσα χρήματα έδωσαν για φάρμακα τα νοσοκομεία όλης της χώρας το 2017!

Όταν οι νέες θεραπείες αργούν! Δείτε πότε θα αποζημιώνεται πρωτοπόρος θεραπεία για την Πολλαπλή Σκλήρυνση

Ξεφεύγει και πάλι η φαρμακευτική δαπάνη! Δείτε τα αστρονομικά ποσά που πληρώνουν οι Έλληνες από την τσέπη τους για φάρμακα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button