ΆρθραΡεπορτάζ υγείαςΦάρμακα

Αυξάνεται υποχρεωτικά η συνταγογράφηση με γενόσημα φάρμακα! Τι προβλέπει απόφαση Κουρουμπλή

Η απόφαση του υπουργού Υγείας που εξεδόθη ήδη σε ΦΕΚ, είχε προαναγγελθεί τις προηγούμενες ημέρες, γίνεται όμως πλέον πράξη. Τα νέα αυξημένα όρια της υποχρεωτικής συνταγογράφησης γενοσήμων έχουν ενσωματωθεί στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης της ΗΔΙΚΑ και κάθε γιατρός θα ενημερώνεται με βάση την ειδικότητά του ηλεκτρονικά για το ποσοστό που θα πρέπει να τηρεί.

Σύμφωνα με την απόφαση: «Καθορίζονται ανά ιατρό οι ελάχιστοι ποσοστιαίοι στόχοι συνταγογράφησης γενοσήμων φαρμάκων ενώ οι στόχοι έχουν προκύψει από τη στατιστική επεξεργασία των δεδομένων συνταγογράφησης του έτους 2014, με βάση τη διαθεσιμότητα των γενοσήμων και τις καταναλώσεις εντός κάθε θεραπευτικής κατηγορίας».

Οι γιατροί θα ενημερώνονται καθημερινά από την ΗΔΙΚΑ για τους στόχους που θα πρέπει να ακολουθήσουν αλλά και τι έχουν ήδη συνταγογραφήσει.
Για όσους πάντως αποφασίσουν να παρεκκλίνουν από τους νέους στόχους του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ θα καλούνται να δώσουν εξηγήσεις.
Σύμφωνα με την απόφαση: «Σε περίπτωση σημαντικής και επανειλημμένης υστέρησης από το στόχο, δηλαδή μη επίτευξη του στόχου κατά 5% ανά μήνα για τρείς συνεχόμενους μήνες, ο ιατρός καλείται από τον ΕΟΠΥΥ για να δικαιολογήσει την συνταγογράφησή του».

Να σημειωθεί πως με βάση και τις δεσμεύσεις της χώρας μας στους δανειστές, η συνταγογράφηση γενοσήμων φαρμάκων θα πρέπει να αυξηθεί ενώ στο σύνολο της χώρας θα πρέπει να αγγίζει το 60%.
Σήμερα στη χώρα μας η συνταγογράφηση σε γενόσημα δεν ξεπερνά το 20%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νέα μείωση στο πλαφόν φαρμάκων! Τι ανακοίνωσε ο Υπ.Υγείας για τη συνταγογράφηση

Σε αναμονή για τα νέα φάρμακα για Σκλήρυνση, Ηπατίτιδα, καρκίνο! Γιατί καθυστερούν

Στον «αέρα» ο προϋπολογισμός για τα φάρμακα! Τι θα ανακοινώσει ο Π.Κουρουμπλής

Π.Κουρουπλής: «Με πιέζουν να μην προωθήσω τα γενόσημα»! Τι είπε για τις πολυεθνικές

Φάρμακα δια χειρός …στρατού! Τι σχεδιάζει το υπουργείο υγείας

Σχετικά Άρθρα

Back to top button