Ειδήσεις Υγείας

Αυξημένες τρανσαμινάσες: Τι δείχνουν για την υγεία σας;

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση American Family Physician, όταν υπάρχει βλάβη στο συκώτι, το σημαντικό αυτό όργανο απελευθερώνει διάφορες ουσίες.

Δύο από αυτές είναι οι τρανσαμινάσες: η τρανσαμινάση της αλανίνης (ALT – Alanine Transaminase) ή γλουταμινική πυροσταφυλική τρανσαμινάση ορού (SGPT – Serum Glutamic Pyruvic Transaminase) και η ασπαραγινική τρανσαμινάση (AST – Aspartate transaminase) ή γλουταμινική οξαλοξική τρανσαμινάση ορού (SGOT – Serum Glutamil Oxaloacetic Transaminase).

Πολλές ασθένειες και διάφοροι άλλοι παράγοντες μπορούν να συμβάλουν στην αύξηση των ηπατικών ενζύμων.  Μία από τις πιο συχνές αιτίες ήπιας έως μέτριας αύξησης των τρνσαμινασών είναι η ύπαρξη λίπους στο συκώτι. Η κατάσταση αυτή προκαλείται κυρίως λόγω του αλκοολισμού, της παχυσαρκίας και του σακχαρώδη διαβήτη.

Άλλες ένοχες αιτίες που μπορεί να προκαλέσουν αυξημένες τρανσαμινάσες είναι η λήψη ορισμένων φαρμάκων όπως της χοληστερίνης, διάφορα αντιβιοτικά και αντιφλεγμονώδη.

Επίσης οι ιογενείς ηπατίτιδες, τα αυτοάνοσα νοσήματα, μεταβολικά και αγγειακά αίτια και άλλα νοσήματα μπορεί να ευθύνονται για την αύξηση των ενζύμων του ήπατος.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η έγκαιρη διάγνωση είναι σημαντική, γιατί στις περιπτώσεις που χρειάζεται φαρμακευτική αγωγή πρέπει να αρχίσει άμεσα. Πάντως τις περισσότερες φορές ο θεράπων γιατρός προτείνει επαναληπτική αιματολογική εξέταση πριν τη χορήγηση της κατάλληλης θεραπείας.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button