ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Αυξημένη η μόλυνση στο Μάτι! Τι δείχνουν τα στοιχεία από τρία υπουργεία

Ωστόσο οι συναρμόδιοι υπουργοί Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παιδείας (Τομέας Έρευνας και Καινοτομίας) και Υγείας,  επιχειρούν να είναι καθησυχαστικοί παρότι οι καθηγητές έχουν προειδοποιήσει  ότι μέχρι τον Νοέμβριο δεν πρέπει να μένουν στην περιοχή οι κάτοικοι.

Έτσι σε μια προσπάθεια να καθησυχάσουν την Κοινή γνώμη, αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι είναι μεν αυξημένα αλλά χαμηλότερα από τα επιτρεπόμενα όρια.

Μετρήσεις ποιότητας θαλασσίων υδάτων

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσαν, στα δείγματα θαλασσινού νερού που συλλέχθηκαν οι τιμές των ολικών ΠΑΥ κυμάνθηκαν σε χαμηλά επίπεδα, αντίστοιχα με αυτά που έχουν μετρηθεί σε διάφορες ελληνικές θάλασσες.

 

 

 

 

 

Μόνο σε ένα δείγμα και για ορισμένες ΠΑΥ, παρατηρήθηκαν ελαφρά αυξημένες τιμές, αρκετά χαμηλότερες, όμως, από τη μέγιστη επιτρεπόμενη συγκέντρωση. Τέλος, σε κανένα δείγμα δεν αναφέρθηκαν οργανοχλωριωμένες ενώσεις.

Πάντως οι μετρήσεις θα ολοκληρωθούν με την ανάλυση των δειγμάτων για τον προσδιορισμό τυχόν βαρέων μετάλλων και θα συνεχιστούν κατά τους μήνες του Φθινοπώρου.

Μετρήσεις ποιότητας ατμοσφαιρικού αέρα

Από τη συνεχή 24ώρης διάρκειας καταγραφή και μέτρηση ατμοσφαιρικών παραμέτρων στο Μάτι Αττικής προκύπτει ότι τα επίπεδα των συγκεντρώσεων των εισπνεόμενων αιωρούμενων σωματιδίων 10 μικρομέτρων (ΑΣ10) είναι αυξημένα σε σχέση με το υπόβαθρο του λεκανοπεδίου Αττικής, αλλά παραμένουν πολύ χαμηλότερα των οριακών τιμών που προβλέπονται από τη νομοθεσία.

Επιπλέον, οι προκαταρκτικές μετρήσεις δειγμάτων ΑΣ10 για την περιεκτικότητα σε βαρέα μέταλλα (Χρώμιο, Κάδμιο, Νικέλιο, Μόλυβδο) δεν έχουν δείξει συγκεντρώσεις πέραν του αναμενόμενου υποβάθρου, που μετρήθηκαν στην Αγία Παρασκευή Αττικής.

Τέλος, τα επίπεδα αιθάλης είναι φυσιολογικά, αν και κάπως αυξημένα συγκριτικά με τα αντίστοιχα του αστικού υποβάθρου.

Μετρήσεις ρύπων στο έδαφος

Οι επιπτώσεις της πρόσφατης πυρκαγιάς στο Μάτι Αττικής καταγράφονται συστηματικά και σε συνεχή βάση. Οι μέχρι τώρα μετρήσεις δεν έχουν δείξει ανησυχητικά ευρήματα για την κατάσταση του ατμοσφαιρικού αέρα, την έκθεση του πληθυσμού σε αιωρούμενα σωματίδια και την ποιότητα των θαλασσίων υδάτων. Όμως, σε κάθε περίπτωση, στη σημερινή φάση κατά τις εργασίες αποκατάστασης των ζημιών και τη δημιουργία σκόνης, επιβάλλεται η χρήση προστατευτικών μέσων (μάσκα και γάντια) σύμφωνα με τις οδηγίες των αρμόδιων υγειονομικών αρχών.

Από την πλευρά του το υπ. Υγείας βρίσκεται  σε τακτική επικοινωνία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος, προκειμένου, εφόσον κριθεί απαραίτητο, να επικαιροποιηθούν οι οδηγίες προστασίας προς του κατοίκους και τους εργαζόμενους στις πυρόπληκτες περιοχές.

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button