Ειδήσεις Υγείας

Αυξημένη κρεατινίνη: Τι είναι και τι σημαίνει!

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Μελέτης Ουρολογικών Παθήσεων (ΙΜΟΠ), “η αιματολογική εξέταση για την κρεατινίνη και την ουρία αίματος χρησιμοποιείται για την αξιολόγηση της λειτουργίας των νεφρών. Σε κάποιες περιπτώσεις, είναι χρήσιμη η εκτίμηση της κρεατινίνης ούρων. Η φυσιολογική απομάκρυνση της κρεατινίνης από το σώμα προϋποθέτει την καλή λειτουργία των νεφρών, τα οποία λειτουργούν ως το απεκκριτικό φίλτρο των άχρηστων προϊόντων του μεταβολισμού“.

Η εκδήλωση κάποιων συμπτωμάτων συνδέονται έμμεσα με την αυξημένη κρεατινίνη και μπορούν να αποδοθούν σε υποκείμενη δυσλειτουργία των νεφρών:

– μειωμένη ποσότητα ούρων

– σκούρο χρώμα στα ούρα

– πρήξιμο γύρω από τα μάτια, στο πρόσωπο, τα πέλματα

– πόνος στη μέση

– δέκατα

– απώλεια όρεξης

– πονοκέφαλος

– δύσπνοια

 

 

 

 

 

 

Ο θεράπων ιατρός μπορεί να συστήσει την εξέταση της κρεατινίνης είτε ως εξέταση ρουτίνας στον προληπτικό έλεγχο υγιών ατόμων, καθώς και στον διαγνωστικό έλεγχο των ασθενών που πάσχουν από οξέα ή χρόνια νοσήματα.

Τιμές

Οι φυσιολογικές τιμές κρεατινίνης αίματος είναι 0,7-1,3 mg/dl για τους άντρες και 0,6-1,1 mg/dl για τις γυναίκες (μικρές διαφορές μπορεί να υπάρχουν από εργαστήριο σε εργαστήριο). Εκτός από το φύλο, τα επίπεδα κρεατινίνης φυσιολογικά επηρεάζονται και από τη μυϊκή μάζα, τη διατροφή, την πρόσληψη νερού αλλά και τη θερμοκρασία.

Στην περίπτωση που οι τιμές είναι αυξημένες τότε μπορεί να κρύβεται κάποια δυσλειτουργία στα νεφρά.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button