Ειδήσεις Υγείας

Αϋπνία: Τρικ υγείας για να τη νικήσετε

Το πρόβλημα αυτό  οδηγεί συνήθως σε κούραση κατά τη διάρκεια της επόμενης ημέρας και σε ανικανότητα να ανταπεξέλθει φυσιολογικά στις δραστηριότητές του.

Υπολογίζεται ότι ένας στους τρεις ενήλικες αντιμετωπίζουν, κατά τη διάρκεια ενός έτους, κάποιο πρόβλημα αϋπνίας. Για τους περισσότερους το πρόβλημα συνήθως λύνεται γρήγορα, αλλά για το ένα δέκατο αυτών το πρόβλημα επιμένει, επηρεάζοντας σημαντικά τη ζωή τους.

Αιτίες

Οι αϋπνίες συνηθέστερα οφείλονται σε καταστάσεις άγχους (στρες). Μερικοί άνθρωποι, όπως είναι άτομα με κατάθλιψη, με χρόνιες παθήσεις ή άτομα που παλεύουν να αντιμετωπίσουν δύσκολα θέματα στη ζωή τους (πχ, προβλήματα σχέσεων), είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι γιατί αντιδρούν περισσότερο έντονα στο στρες.

Άλλες κοινές αιτίες αποτελούν οι παθήσεις που προκαλούν φυσικό πόνο, ο δυνατός θόρυβος, η δουλειά σε βάρδιες, η κατανάλωση καφεΐνης και αλκοόλ, καθώς και οι ανεπιθύμητες ενέργειες κάποιων φαρμάκων. Επίσης συγκεκριμένες παθήσεις και καταστάσεις μπορούν να παρεμποδίσουν τον ύπνο, όπως οι εξάψεις κατά την εμμηνόπαυση και οι ουρολοιμώξεις/παθήσεις του προστάτη που αναγκάζουν το άτομο να ξυπνά συχνά κατά τη διάρκεια της νύχτας. Η αϋπνία είναι πολύ πιο κοινό φαινόμενο σε ηλικιωμένους.

 

Θεραπεία

Σε κάποιες περιπτώσεις ο γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει ηρεμιστικά/υπνωτικά χάπια, ειδικά όταν η αιτία της αϋπνίας είναι αποσαφηνισμένη με ακρίβεια (πχ, περίπτωση τζετ λαγκ). Όταν όμως  δεν υπάρχει «προφανής» αιτία για την αϋπνία, το πιο σημαντικό είναι να βρεθεί η πραγματική αιτία που δημιουργεί το πρόβλημα.

Τι να κάνετε

Προσπαθήστε να ακολουθείτε ένα συγκεκριμένο καθημερινό πρόγραμμα ύπνου, να κοιμάστε και να ξυπνάτε την ίδια ώρα, να αποφεύγετε σύντομους ύπνους κατά τη διάρκεια της ημέρας, να μην εργάζεστε ή βλέπετε τηλεόραση στο υπνοδωμάτιό σας.

Αποφεύγετε ουσίες όπως η καφεΐνη και η νικοτίνη (τσιγάρο) και το αλκοόλ, ενώ η σωματική άσκηση κατά τη διάρκεια της ημέρας, ένα ζεστό γάλα και βότανα όπως η βαλεριάνα και το χαμομήλι μπορούν να βοηθήσουν.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button