ΚΟΡΟΝΟΪΟΣΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείαςΣυνεντεύξεις - Άρθρα

Αυτή η μάσκα, η άλλη μάσκα, ποια είναι η μάσκα;

Γράφει ο Νίκος Ιωσήφ, Αντιπρόεδρος & Γενικός Δ/ντης Mediline Isothermal Solutions

Είχα επισημάνει, προ ημερών, ότι ο επιστήμονας που έχει αναλάβει την καθημερινή ενημέρωση του Έλληνα πολίτη και έχει κερδίσει συντριπτικά την εμπιστοσύνη του, έλεγε μέχρι πρόσφατα, επικαλούμενος τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ότι προστατευτικές, χειρουργικού τύπου, μάσκες, πρέπει να φοράνε εκτός από το υγειονομικό προσωπικό, μόνο όσοι είναι άρρωστοι ή έρχονται σε επαφή με αρρώστους και όχι ο γενικός πληθυσμός.

Παράλληλα, ο ίδιος επιστήμονας μας συμβούλευε ότι δεν πρέπει να σκεφτόμαστε ότι δεν έχουμε τον ιό, αλλά ότι τον έχουμε και δεν θέλουμε να τον μεταδώσουμε γιατί μπορεί είτε να είμαστε ασυμπτωματικοί είτε να μην έχει εκδηλωθεί ακόμη ο ιός.

Ήταν προφανής, κατά την γνώμη μου, η πρόθεση του καταξιωμένου επιστήμονα να παντρέψει την επιστημονική γνώση με την δυσμενή πραγματικότητα και πιθανά την όποια πολιτική επιστασία. Η λεκτική εξίσωση βγάζει ως λογικό συμπέρασμα ότι αφού ο καθένας από εμάς πρέπει να θεωρεί εαυτόν εν δυνάμει φορέα, πρέπει όλοι μας να φοράμε μάσκες.
Απλά οι μάσκες χειρουργικού τύπου δεν ήταν αρκετές!

Την Πέμπτη 23/04, μας ενημέρωσε, ότι η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων του ΕΟΔΥ υιοθετεί πλέον, την ανάγκη χρήσης από το ευρύ κοινό ακόμη και υφασμάτινης μάσκας, επικαλούμενος αυτή την φορά τις συστάσεις του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων!

Δηλαδή, από εκεί που δεν ήταν αναγκαίες ούτε οι απλές χειρουργικές, πλέον συστήνονται ακόμη και οι υφασμάτινες! Το προφανές συμπέρασμα παραμένει σταθερό.
Απλά οι μάσκες χειρουργικού τύπου δεν είναι αρκετές!

Ο Υπολογισμός απλός. Έστω, 1 άνθρωπος χρειάζεται κατ’ ελάχιστον 2 χειρουργικές μάσκες μιας χρήσης ανά ημέρα. Άρα 60 το μήνα. Και έστω ότι καθημερινά κυκλοφορεί έξω το 60% του πληθυσμού. Η ανάγκη διαμορφώνεται σε περισσότερες από 350,000,000 μάσκες ανά μήνα!

Ποιά είναι η αλήθεια της επιστημονικής γνώσης χωρίς τους περιορισμούς της πραγματικότητας και άνευ πολιτικής επιστασίας;

Μια επιστημονική μελέτη έχει γίνει και αυτή έχει δημοσιευτεί στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Nature Medicine. Η έρευνα έγινε προ πανδημίας και δεν εξετάζει το ζήτημα αν οι χειρουργικές μάσκες προστατεύουν τους χρήστες από μόλυνση, αλλά το πόσο οι μολυσμένοι – που στην περίπτωση του convid19 συχνά δεν έχουν συμπτώματα – εξαπλώνουν ασθένειες όπως γρίπη, ρινοϊούς και κοροναϊούς.

αντισηπτικά για το νέο κορονοϊό

Το αποτέλεσμα είναι λιγότερο ενθαρρυντικό σε επίπεδο προστασίας και περισσότερο σε επίπεδο μετάδοσης. Σε απλά ελληνικά, ακόμη και η απλή χειρουργική μάσκα με επίπεδο προστασίας 80%, μας προστατεύει λίγο από το να μην κολλήσουμε αλλά αρκετά από το να μην μεταδώσουμε τον ιό!

Ο Καθηγητής Don Milton Milton, επικεφαλής της έρευνα, δήλωσε ότι οι μελέτες δείχνουν ότι μικροσκοπικά, αερολυμένα σταγονίδια μπορούν πράγματι να διαχέονται μέσω του αέρα. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να είναι δυνατή η μετάδοση του COVID-19 όχι μόνο με βήχα, αλλά με απλή εισπνοή της αναπνοής κάποιου κοντινού που το έχει, είτε έχει συμπτώματα είτε όχι. Οι χειρουργικές μάσκες πιάνουν πολύ τον ιό αερολύματος καθώς εκπνέεται και λιγότερο κατά την εισπνοή!

Ο έτερος συγγραφέας της μελέτης, Καθηγητής Benjamin Cowling, δήλωσε, “Η ικανότητα των χειρουργικών μασκών στον έλεγχο των σταγονιδίων και των αερολυμάτων στην εκπνοή, συνεπάγεται ότι τέτοιες μάσκες μπορούν να συμβάλουν στην επιβράδυνση της εξάπλωσης του (COVID-19) όταν φοριούνται από μολυσμένα άτομα. ”

πηγή: pixabay

Άρα η χρήση της απλής χειρουργικής μάσκας (80%), με την υπόθεση ότι θεωρούμε όλοι τον εαυτό μας εν δυνάμει φορέα και βέβαια κάνουμε σωστή χρήση της, μπορεί να επιφέρει αποτέλεσμα στον έλεγχο της εξάπλωσης.

Καλύτερο αποτέλεσμα, θεωρητικά θα μπορούσαν να αποφέρουν οι μάσκες τύπου FFP2 ή Ν95 και FFP3 ή N99. Επειδή όμως μειώνουν στο ελάχιστο την κυκλοφορία αέρα, δεν έχουν ουσιαστική χρησιμότητα για ευρεία χρήση διότι δυσκολεύουν πολύ την αναπνοή, έτσι συστήνονται μόνο για ολιγόωρη χρήση από εξειδικευμένο Ιατρικό Προσωπικό.

Για τις υφασμάτινες μάσκες αφενός δεν υπάρχει καμία διαθέσιμη επιστημονική μελέτη και αφετέρου έχουν κάτω του 50% προστασία, με το επιπλέον μειονέκτημα συγκέντρωσης υγρασίας. Αν οι απλές χειρουργικές έχουν ήδη περιορισμένο αποτέλεσμα, ο καθένας θα μπορούσε να εικάσει, με διακύβευμα την προστασία της υγείας του, για την αποτελεσματικότητα τους.

Βέβαια είναι σε διαρκή ισχύ η λαική ρήση,
«Απ’ το ολότελα καλή κι η Παναγιώταινα»

Νίκος Ιωσήφ, Αντιπρόεδρος & Γενικός Δ/ντης Mediline Isothermal Solutions

Σχετικά Άρθρα

Back to top button