Ειδήσεις Υγείας

Αυχενικό σύνδρομο: Τι πρέπει να κάνετε για να περιορίσετε τα συμπτώματα;

Ήδη το σύνδρομο ταλαιπωρεί καθημερινά εκατομμύρια εργαζόμενους με πολύωρη καθιστική δουλειά , αφού ένας στους έξι υποφέρει από πόνο στον αυχένα.

Τι είναι όμως το αυχενικό σύνδρομο;

«Ο γενικός όρος ‘σύνδρομο’ χρησιμοποιείται για να περιγράψει ένα σύνολο συμπτωμάτων, που εντοπίζονται στην περιοχή του αυχένα, των ώμων, της ράχης (ανάμεσα στις ωμοπλάτες), καθώς και κάποιες φορές ινιακή κεφαλαλγία (πόνος στο πίσω μέρος της κεφαλής), ζάλη και ίλιγγος, αλλά με διαφορετική αιτία προέλευσης» αναφέρει ο στρατιωτικός ιατρός, νευροχειρουργός στο 401 ΓΣΝΑ κ Παναγιώτης Κυριακόγγονας. Και προσθέτει:

«Δεν πρόκειται για μια συγκεκριμένη πάθηση.Οι αιτίες που μπορούν να εμφανίσουν το σύνδρομο είναι πολλές και ποικίλες. Η επίσκεψη στον γιατρό πρέπει να γίνεται σε όλες τις περιπτώσεις όταν επιμένουν τα συμπτώματα που έχει ο ασθενής. Επειδή ακριβώς τα συμπτώματα μπορεί να οφείλονται σε διαφορετικές αιτίες, είναι απαραίτητη η σωστή και ενδελεχής κλινική εξέταση. Ανάλογα με τα ευρήματα, είναι πιθανόν να ζητηθούν και συμπληρωματικές εξετάσεις (ακτινογραφίες, μαγνητική τομογραφίας, αιματολογικές εξετάσεις κ.λ.π.)».

Συμπτώματα

Τα κυριότερα συμπτώματα του αυχενικού συνδρόμου, τα οποία μπορεί να είναι διαφορετικά σε κάθε πάσχοντα, είναι:

Πόνος στην περιοχή του αυχένα,
Κεφαλαλγίες,
Πόνος στον ώμο, στο βραχίονα ή / και στο χέρι,

Περιορισμός της κινητικότητας της αυχενικής μοίρας,
Μείωση της μυϊκής ισχύος στα άνω και κάτω άκρα,
Διαταραχή στη βάδιση («σπαστικό βάδισμα»),

Μουδιάσματα στα άνω άκρα,
Ζάλη, αστάθεια,
Βαρύ κεφάλι,

Ένοχες αιτίες- Αντιμετώπιση

Σύμφωνα με τους νευροχειρουργούς οι αιτίες του αυχενικού συνδρόμου είναι πολλές και διαφορετικές.

«Εκτός από τους τραυματισμούς και άλλα προβλήματα «μηχανικής προέλευσης» μπορούν να προκαλούν ενοχλήσεις στον αυχένα και τα άνω άκρα» αναφέρει ο κ Κυριακόγγονας και εξηγεί.

« Για παράδειγμα, η κακή στάση του σώματος(π.χπολύωρη ενασχόληση με υπολογιστή, tablets και κινητά τηλέφωνα, ύπνος με δύο μαξιλάρια ή στον καναπέ βλέποντας τηλεόραση) προκαλεί μυοσυνδεσμικού τύπου αυχεναλγία.

Η αυχεναλγία όμως μπορεί να οφείλεται ακόμη και σε αυχενική δισκοκήλη ή δισκοπάθεια, ριζοπάθεια, σύνδρομο οπίσθιων αρθρώσεων, αυχενική σπονδυλαρθρίτιδα ή αλλιώς σπονδύλωση σε μηχανική αστάθεια».

«Όσον αφορά στη θεραπεία, αυτή εξαρτάται από την υποκείμενη παθολογία. Συνιστάται η επίσκεψη σε γιατρό, ιδίως σε περιπτώσεις που τα συμπτώματα παραμένουν.

Σωστή στάση σώματος

Η θέση του κεφαλιού και του αυχένα να είναι σε μια ευθεία,

Κάθε 60 λεπτά να σηκωνόμαστε από την καρέκλα μας και με ίσιο τον κορμό μας να περπατάμε για λίγο,

Όταν γράφουμε ή εργαζόμαστε μπροστά από την οθόνη υπολογιστή, να διανέμουμε το βάρος των χεριών μας.

Με τις πρώτες ενοχλήσεις καλό θα είναι να τεντώσουμε το κεφάλι μας προς τα πίσω αργά και μετά προς τα μπροστά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αυχενικό σύνδρομο: Μπορεί να προληφθεί;

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button