Ειδήσεις Υγείας

Βαρηκοΐα: Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο;

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, όρισε την 3η Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ακοής. Τα 643 εκατομμύρια παγκοσμίως φτάνουν τα βαρήκοα άτομα, ενώ στην Ευρώπη τα 84 εκατομμύρια. Κάθε μέρα στις ΗΠΑ γεννιούνται 33 παιδιά με βαρηκοΐα. Το 60-70 % από τα άτομα με βαρηκοΐα θα χρειαστεί να τοποθετήσουν ακουστικά ή κοχλιακά εμφυτεύματα.

Πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι η βαρηκοΐα, ανάλογα με τον βαθμό της και την ηλικία εμφάνισής της, μειώνει δραματικά την ικανότητα της γνώσης, επηρεάζει αρνητικά τον ψυχισμό, δημιουργεί πολλές φορές κατάθλιψη, μειώνει την γνωστική ικανότητα, αυξάνει την άνοια και την σωματική κούραση. Τέλος δημιουργεί πολλές φορές κινητικά προβλήματα διαταράσσοντας την ισορροπία του βαρήκοου ατόμου.

Ο καθηγητής ωτορινολαρυγγολογίας και διευθυντής της κλινικής Ιωάννης Κωνσταντινίδης, επισημαίνει ότι: “Η πρόληψη και η αποκατάσταση των ατόμων με βαρηκοΐα, είναι μεταξύ άλλων το μέλημα της κλινικής μας , διότι εκτός από τη διάσταση της ποιότητας ζωής, διασφαλίζεται μεγάλο οικονομικό όφελος από το μειωμένο κόστος φροντίδας υγείας, από τη μείωση της ανεργίας, τη μείωση των περιπτώσεων συνταξιοδότησης ιδίως στις παραγωγικές ηλικίες, τη μείωση του κόστους της εκπαιδευτικής υποστήριξης στα βαρήκοα παιδιά, καθώς και μεγάλη μείωση των διαφόρων κοινωνικών παροχών“.

Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι στην Α΄ ΩΡΛ πανεπιστημιακή κλινική του ΑΠΘ, λειτουργεί το μοναδικό στη Β. Ελλάδα αναγνωρισμένο ακοολογικό εργαστήριο και το μεγαλύτερο κέντρο κοχλιακών εμφυτεύσεων στην Ελλάδα. Σήμερα στην κλινική μας παρακολουθούνται 425 ασθενείς με κοχλιακά εμφυτεύματα απ΄ όλη τη χώρα, με το μεγαλύτερο μέρος των ασθενών να είναι παιδιά.

Ο Γεώργιος Κυριαφίνης Επιμελητής Α΄, Υπεύθυνος του Κέντρου Κοχλιακών Εμφυτεύσεων της κλινικής, θα τονίσει τη σημασία της πρόληψης μέσα από τις συνήθειες της καθημερινότητας και του εργασιακού χώρου.

«Σήμερα γνωρίζουμε ποιες από τις καθημερινές συνήθειες και ποιες εργασίες βλάπτουν την ακοή. Πολλοί νέοι βλάπτουν την ακοή τους μειώνοντας την ακουστική τους οξύτητα και μόνο επειδή συχνάζουν σε χώρους, όπου η μουσική είναι σε ένταση πολύ μεγαλύτερη απ΄ αυτήν που μπορεί να αντέξει το ανθρώπινο αυτί. Το γεγονός αυτό προκαλεί ακουστικό τραύμα, δηλαδή μόνιμη και μη αναστρέψιμη βλάβη στα νευρικά κύτταρα του αυτιού. Το ίδιο συμβαίνει με την υπερβολική χρήση του handsfree από το κινητό.

Στον εργασιακό χώρο επίσης οι χειριστές κομπρεσέρ , χορτοκοπτικών, οι εργαζόμενοι στο σιδηρόδρομο και στις βιοτεχνίες, εκτίθενται σε υψηλές εντάσεις και συχνότητες ήχου και μετά από χρόνια παρατηρείται κατά κανόνα πτώση των επιπέδων της ακοής. Εφ όσον διαπιστωθεί οποιαδήποτε βλάβη, που μπορεί να φτάσει μέχρι την κώφωση και εφ όσον δεν ανατάσσεται αυτή φαρμακευτικά ή χειρουργικά, τότε η αποκατάσταση γίνεται με ακουστικά βαρηκοΐας ή κοχλιακά εμφυτεύματα, ανάλογα με την βαρύτητά της.

Γι αυτόν τον λόγο, τα άτομα που εκτίθενται σε υψηλής έντασης ήχους, θα πρέπει να χρησιμοποιούν προστατευτικά ακουστικά και ωτοασπίδες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Απώλεια ακοής: Τα σημάδια που δείχνουν ότι κάτι δεν πάει καλά!

 

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button