ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Βηματοδότες…χρυσάφι! Πως δύο ελληνικές εταιρείες υπερτιμολογούσαν υλικά στα νοσοκομεία

Ειδικότερα ποινική δίωξη για απάτη κατ’ εξακολούθηση με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, άσκησαν οι Εισαγγελείς Διαφθοράς σε βάρος των εκπροσώπων δύο ελληνικών εταιριών για υπερκοστολογημένες προμήθειες ιατρικών υλικών σε νοσοκομεία από το 2005 έως 2009. Μάλιστα οι εμπλεκόμενοι φέρονται να έχουν «στήσει» τριγωνικές συναλλαγές μέσω εταιρειών στην Κύπρο.

Η νέα υπόθεση αποδεικνύει όπως φαίνεται για άλλη μια φορά το πάρτι που γινόταν επί σειρά ετών στο ΕΣΥ με πολλές εταιρείες προμηθειών να θησαυρίζουν σε βάρος του ελληνικού δημοσίου.
Άλλωστε η συγκεκριμένη υπόθεση φαίνεται να έχει προεκτάσεις εκατομμυρίων ευρώ, αφού τα προϊόντα όπως βηματοδότες όπως προέκυψε από την πρώτη έρευνα, πωλούνταν υπερτιμολογημένα σε δημόσια νοσοκομεία.

Η υπόθεση ερευνήθηκε από τους επίκουρους Εισαγγελείς Διαφθοράς μετά από εντολή της Εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένης Ράικου με αφορμή δημοσιεύματα.

Από τα στοιχεία που συνέλεξαν οι δύο εισαγγελείς προκύπτει πως οι δύο εταιρίες που προμήθευαν δύο δημόσια νοσοκομεία, από 2005 έως 2009 και από το 2006 έως και 2007, παρουσιάζονται να έχουν κάνει αγορές υλικών από συνδεδεμένες εταιρίες με έδρα την Κύπρο.

Όλα δείχνουν πως οι εταιρείες στην Κύπρο είχαν στηθεί ακριβώς για να αγοράζονται υλικά προκειμένου στη συνέχεια να παρουσιάζονται πολύ ακριβότερα στη χώρα μας.
Μεταξύ των υλικών που όπως λένε πληροφορίες εντοπίσθηκαν από τις αρχές είναι βηματοδότες που πωλούνταν υπερτιμολογημένοι στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τις πρώτες έρευνες των αρχών, η μία εταιρεία φέρεται να είχε αγοράσει υλικά από το 2005 έως και 2009, συνολικά 19,9 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η δεύτερη εταιρία, το 2006 και το 2007 φέρεται να κατέβαλε ποσά για προμήθειες υλικών συνολικά 53,5 εκατ. ευρώ.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button