
Βιταμίνη Β12: Γιατί είναι τόσο πολύτιμη για τον οργανισμό μας;
Η βιταμίνη Β12 είναι άκρως πολύτιμη για την υγεία αφού συμβάλλει στην ανάπτυξη και τη διατήρηση ενός υγιούς νευρικού συστήματος αλλά και στη δημιουργία των ερυθρών αιμοσφαιρίων.
Όπως συμβαίνει με τις περισσότερες βιταμίνες, τη Β12 δεν μπορεί να τη συνθέσει ο οργανισμός από μόνος του, επομένως θα πρέπει ληφθεί από τις τροφές ζωικής προέλευσης, ή από συμπληρώματα διατροφής και, μάλιστα, σε τακτική βάση.
Μάλιστα η απαραίτητη δόση εξαρτάται από την ηλικία, τη διατροφή, τυχόν ιατρικές παθήσεις και από το τι φάρμακα ενδεχομένως λαμβάνει κάποιος.
Αν και τα φυσιολογικά επίπεδά της διαφέρουν από εργαστήριο σε εργαστήριο, σε γενικές γραμμές ανεπάρκεια της Β12 θεωρείται στους ενηλίκους κάθε επίπεδο κάτω από 250 πικογραμμάρια ανά χιλιοστό του λίτρου ορού αίματος (pg/ml).
Συμπτώματα έλλειψης σε βιταμίνη Β12
Η ανεπάρκεια της βιταμίνης Β12 μπορεί να οδηγήσει σε αναιμία. Μια ήπια ανεπάρκεια μπορεί να μην προκαλέσει και κανένα σύμπτωμα. Αλλά αν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί αργότερα να προχωρήσει και να προκαλέσει συμπτώματα όπως:
Αδυναμία, κόπωση ή ζαλάδα
Ταχυπαλμία και δύσπνοια
Χλωμό δέρμα
Δυσκοιλιότητα, διάρροια, απώλεια της όρεξης, ή αέρια
Νευρικές διαταραχές, όπως μούδιασμα, ή μυρμήγκιασμα, μυϊκή αδυναμία και προβλήματα με τα πόδια
Απώλεια όρασης
Ψυχικά προβλήματα, όπως κατάθλιψη, απώλεια μνήμης, ή αλλαγές στη συμπεριφορά
Οι τροφές με την μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη Β12
Γιαούρτι: 1,3 mcg ανά μερίδα 180 γρ.
Γάλα με χαμηλά λιπαρά: 1,2 mcg σε 1 φλιτζάνι γάλα
Τυρί: π.χ. 0,65 mcg σε 30 γρ. μοτσαρέλα
Αυγό: 0,6 mcg σε 1 μεγάλο αυγό
Σολομός: 4,9 mcg ανά μερίδα 90 γρ.
Τόνος σε κονσέρβα: 2,5 mcg ανά μερίδα 90 γρ.
Αυστηρά για χορτοφάγους
Όσοι ακολουθούν vegan διατροφή και δεν καταναλώνουν ψάρι, αυγά και γαλακτοκομικά μπορούν να πάρουν τις απαραίτητες ποσότητες βιταμίνης Β12 από τα εξής προϊόντα:
– ενισχυμένο φυτικό γάλα (π.χ. γάλα αμυγδάλου)
– ενισχυμένα δημητριακά
– διατροφική μαγιά
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Χαμηλή ενέργεια και κόπωση: Αυτοί είναι οι top λόγοι
Πόσα φρούτα και λαχανικά πρέπει να τρώει το παιδί αθλητής;