Ειδήσεις Υγείας

Βιταμίνη Β6: Ο ρόλος της στην υγεία & πώς θα την εντάξετε στη διατροφή σας!

Η βιταμίνη Β6 ή πυριδοξίνη είναι εξαιρετικά χρήσιμη για όσους έχουν αυξημένες ανάγκες σε ενέργεια, όπως αθλητές, παιδιά και άτομα με έντονη δραστηριότητα.

Οι ειδικοί θεωρούν ότι είναι άκρως πολύτιμη βιταμίνη για υγιή καρδιά, για το ανοσοποιητικό σύστημα και για καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου.

Παράλληλα η βιταμίνη Β6 συμμετέχει στο μεταβολισμό των αμινοξέων, των λιπών και των πρωτεϊνών, ενώ παίζει ρόλο και στο νευρικό και το μυϊκό σύστημα.

Σύμφωνα με στοιχεία των επιστημόνων της mayo clinic η έλλειψή της προκαλεί ζαλάδα, ναυτία, κόπωση, σύγχυση, αναιμία, δερματικά προβλήματα, όπως δερματίτιδες, γλωσσίτιδες, ή και προβλήματα που συνδέονται με την νοητική  λειτουργία.

Η συνιστώμενη ημερήσια δόση για τη βιταμίνη Β6 είναι 1,4mg.

Πάντως για να μην παρουσιάσετε έλλειψη της πολύτιμης αυτής βιταμίνης μπορείτε να εντάξετε στη διατροφή σας τις παρακάτω τροφές σε διάφορους συνδυασμούς:

1 μπολ αβοκάντο (0.41mg)
1 μπανάνα (0.68 mg)
110 γραμμάρια ψητού σολομού ή μπακαλιάρου (0.52mg)
110 γραμμάρια ψητού τόνου (1.18 mg)
110 γραμμάρια ψητού στήθους κοτόπουλου (0.64mg)
1 μπολ σπανάκι (μαγειρεμένο) (0.44mg)
1 μπολ πατάτα με τη φλούδα (0.42mg)

Άλλες τροφές που είναι πλούσιες σε βιταμίνη Β6 είναι:

το γάλα, το κρέας, τα ψάρια, τα μη επεξεργασμένα δημητριακά, το καλαμπόκι, τα δαμάσκηνα, οι ξηροί καρποί, οι γλυκοπατάτες, η σόγια και οι μπανάνες.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button