Ειδήσεις Υγείας

Βιταμίνη D: Γιατί είναι τόσο σημαντική για την υγεία μας;

Παρότι όμως ζούμε σε μία από τις πιο ηλιόλουστες μεσογειακές χώρες, περίπου 7 στους 10 Έλληνες έχουν έλλειψη βιταμίνης D. Για το λόγο αυτό η Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρεία προχώρησε για πρώτη φορά στην έκδοση κατευθυντήριων οδηγιών για τη διάγνωση και την αντιμετώπιση αυτών των περιστατικών.

Γιατί είναι τόσο σημαντική για την υγεία μας;

Η βιταμίνη D είναι σημαντική για την υγεία καθώς αυξάνει την απόδοση στην άσκηση, βοηθά καταλυτικά στην απόκτηση του ιδανικού βάρους, επηρεάζει την απορρόφηση των μεταλλικών στοιχείων, είναι απαραίτητη για την επίτευξη καλού ύπνου και τη μείωση του στρες, ενώ ενισχύει τους μηχανισμούς αποτοξίνωσης και αποβολής βαρέων μετάλλων από το σώμα.

 

 

 

 

 

 

Την ίδια στιγμή έρευνες δείχνουν ότι τα υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα συνδέονται ακόμη με μειωμένη θνησιμότητα από οποιαδήποτε αιτιολογία, καθώς και τη μείωση του κινδύνου σκλήρυνσης κατά πλάκας, καρδιοπάθειας και εκδήλωσης των συμπτωμάτων της γρίπης…

Για τους παραπάνω λόγους οι ενδοκρινολόγοι επισημαίνουν ότι «είναι σημαντικό οι πολίτες να επισκέπτονται τον ενδοκρινολόγο τους, ώστε να γίνεται εγκαίρως η διάγνωση της έλλειψης βιταμίνης D και στη συνέχεια να τους δίνονται συγκεκριμένες οδηγίες, τις οποίες πρέπει να τηρούν στην καθημερινότητά τους. Για παράδειγμα, καλό είναι να περπατούν αποφεύγοντας την υπερβολική ποσότητα αντηλιακού σε συγκεκριμένες ώρες τις ημέρες (συνήθως πρωινές), όταν ο ήλιος δεν καίει πολύ και δεν είναι τόσο επικίνδυνος, καθώς και να ενισχύσουν τη διατροφή τους σε γαλακτοκομικά».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Βιταμίνη D: Ποια είναι τα σημάδια που δείχνουν έλλειψη;

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button