Ειδήσεις Υγείας

Βλάβη στο συκώτι: Τα σημάδια που «χτυπάνε καμπανάκι»

Η κύρια λειτουργία του είναι η χώνεψη της τροφής, η αποτοξίνωση του οργανισμού, ενώ λειτουργεί σαν αποθήκη βιταμινών, μετάλλων και ζαχάρων, που τροφοδοτεί τον οργανισμό όταν τα χρειαστεί.

Οι ασθένειες που μπορούν να βλάψουν το συκώτι είναι πολλές αλλά η  συνηθέστερη, ωστόσο, αιτία που οδηγεί σε ηπατικά προβλήματα είναι η μακροχρόνια κατανάλωση αλκοόλ.

Τα συνηθέστερα και πιο πρώιμα συμπτώματα, που «χτυπάνε καμπανάκι» είναι:

Δερματικές αλλαγές

Ένα από τα πιο πρώιμα σημάδια πιθανού προβλήματος στο συκώτι είναι οι ξαφνικές αλλαγές στο δέρμα. Είτε πρόκειται για τοπικό αποχρωματισμό της επιδερμίδας που παίρνει μια κιτρινωπή απόχρωση, είτε τα νύχια των χεριών ή τα ακροδάχτυλα γίνονται σταδιακά κίτρινα  καθώς ο οργανισμός δεν μπορεί να αποβάλλει τις τοξίνες.

Φαγούρα ή υπερευαισθησία στο δέρμα

Ακόμα ένα σημάδι ηπατικών προβλημάτων είναι η έντονη φαγούρα που χειροτερεύει με το χρόνο. Η ενυδάτωση του δέρματος βοηθάει στην ανακούφισή του και η συμβουλή του γιατρού στη συνολική θεραπεία.

Προβλήματα στο έντερο και την ούρηση

Η δυσλειτουργία του συκωτιού μπορεί να φανεί από το χρώμα των ούρων που είναι περισσότερο σκούρο του αναμενόμενου, αλλά και των κοπράνων που επίσης εμφανίζουν σκουρότερες αποχρώσεις.

Κοιλιακά προβλήματα

Κράμπες ή πόνοι στην περιοχή της κοιλιάς, που σύντομα εξελίσονται σε αέρια και πρήξιμο, μπορούν να είναι ενδείξεις δυσλειτουργικού συκωτιού. Ναυτία και εμετοί είναι επίσης ενδείξεις κακής λειτουργίας του συκωτιού.

Κούραση

Οι ασθενείς είναι πιθανό να εμφανίσουν σημάδια κούρασης, αδυναμίας και χρόνιας κόπωσης.  Εάν μάλιστα τα σημάδια κούρασης εμφανίζονται μαζί με τα παραπάνω συμπτώματα, τότε η επίσκεψη στο γιατρό πρέπει να είναι άμεση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πόνος στο συκώτι: Ποιες οι κυριότερες αιτίες;

Σχετικά Άρθρα

Back to top button